Защо България не е на Мондиал 2014 - отговорът на Христо Стоичков 22.06 | 16:26

Камата даде интервю за сръбския "Курир"

От Мариян Найденов

Христо Стоичков в момента коментира мачовете от Световно първенство 2014 за мексиканската "Телевиса" на бразилска земя, като съвсем естествено Камата е един от най-търсените за интервюта футболни знаменитости по време на Мондиала.

Голмайсторът на Световното през 1994 г. даде интервю за кореспондент на сръбското издание "Курир", в което даде мнението си за състоянието на футбола в България и Сърбия, обяснявайки защо "лъвовете" и западните ни комшии в момента на са в Бразилия и гледат Мондиал 2014 само по телевизията.

Кавалерът на Златната топка и бивш селекционер на България счита, че основният проблем се корени в липсата на стратегия за развитието на млади играчи в двете страни, като в това число Стоичков сложи и Румъния, която - за разлика от България и Сърбия поне игра бараж (загубен от друг балкански отбор - Гърция).

"Сбъркана политика в сферата на спорта в България и Сърбия е главната причина да ни няма в Бразилия. Няма конкретен план за развитие на младите играчи. Никой не мисли за децата и техните треньори и затова няма резултати.

Същото важи и за Румъния, които също ги няма след няколко успешни участия на световни първенства", категоричен бе кавалерът на Златната топка през 1994 г.

Бившият селекционер на националния отбор на България коментира и ки според него са основните претенденти за титлата на Мондиала. Камата обаче посочи, че е видял слабости в играта на всички фаворити и ще може да прецени кой къде е, когато започнат мачовете на истината в елиминационната фаза на турнира.

"Видяхте как се мъчат Бразилия, Аржентина, а и Холандия дори. Претендентите за титлата ще изпъкнат едва след груповата фаза. Тогава ще видим истинските лица на отборите", завърши Христо Стоичков.

Водещи

Най-четени