Знаете ли за уникалните постижения на великия ни борец Петър Киров? 24.07 | 13:18

Един от най-великите български спортисти разказва за своите тайни и успехи

От Краси Киров

Петър Киров е един от най-великите български спортисти. Мнозина смятат, че той е най-добрият български борец за всички времена. Постиженията му са уникални и ненадминати. Киров е двукратен олимпийски шампион, трикратен световен шампион и четири пъти е стъпвал на европейския връх.

Това са само част от успехите му на тепиха. Той е непобедим в категория до 52 кг в класическата борба, в продължение на почти 10 години. 11 пъти е печелил златния пояс на турнира "Никола Петров" от 11 участия.

Два пъти е избиран за спортист номер 1 на България (1970 и 1971). Петър Киров няма загуба на голям шампионат (Олимпиада, Световно първенство и Европейско първенство). През 1972 година печели второто си олимпийско злато без даде нито една точка на съперниците на тепиха, с което затвърждава тоталното си превъзходство.

Любопитното е, че той има 52 златни медала в кариерата си, колкото са и килограмите на категорията, в която се състезава (52 кг). Киров доказва, че е природен талант, след като започва да се занимава с борбата чак след уволнението си от казармата на 21 години.

Петър Киров е известен с първите тактически умения, които сам изгражда като спортист, а след това тази основа му помага да стане доцент, а в последствие и професор в Националната спортна академия "Васил Левски", където преподава на студентите и в момента.

Вижте какво сподели великият ни борец говори пред Sporta.bg за най-големите си успехи, някои сред които уникални не само за България, но и в световен мащаб, за сегашното състояние на борбата в България, както и за очакванията си от предстоящата Олимпиада в Лондон.

Водещи

Най-четени