И Хърватия бе покорена от мощта на Лудогорец 12.12 | 22:10

Шампионите поставиха Динамо (З) за втори път на колене

От Иво Вецев

Лудогорец записа исторически български успех тази вечер, след като спечели с 2:1 гостуването си на Динамо (Загреб), превръщайки се в първия отбор с победа като гост в Хърватия.

До момента единственият тим, измъкнал точка, беше Левски, и то през далечната 1999 година. Тогава "сините" завършиха при 0:0 с Хайдук (Сплит).

Иначе днес Лудогорец показа прословутата си успеваемост в нападение, след като още с втория си точен удар в мача откри резултата. Това стана в 27', когато Дани Абало бе изведен от Марселиньо и с минаващ удар успя да открие резултата.

Неговият гол обаче беше неутрализиран по нелеп начин, след като Чоп се възползва от грешка на защитата на гостите и с удар отблизо успя да отбележи за 1:1, и то само секунди преди края на първото полувреме.

През втората част Динамо се опита да натисне, но направи няколко пропуска, а Безяк показа защо е предпочитан за централен нападател. При пробив и хубав пас на Абало в 72' той овладя, чукна топката между краката на Шимунич и с прецизен удар направи 2:1.

Разликата можеше да стане и по-голяма, но в края на мача Абало, резервата Кишата, Безяк и Александров направиха пропуски, които не се оказаха фатални.

Лудогорец подобри куп рекорди за представяне на български отбори досега, но вече официално задмина Левски и е отборът с най-много победи в Европа за един сезон - 8. С толкова е и Стойчо Стоев, който пое отбора след провала срещу Слован и Любимец.

"Зеления звяр" завършва с цели 16 точки, 6 повече от втория Черноморец, който победи ПСВ, докато тимът на Станислав Манолев отпада с едва 7 пункта. Динамо остана последен с 1 точка.

Водещи

Най-четени