Иван Кюпов: Снукърът е най-бързо развиващият се спорт в България 04.11 | 15:07

Поредният български талант, който ще участва на големия ранкинг турнир в София

От Даниел Любомиров

Имаме удоволствието да ви представим всички български снукър играчи, които ще участват на големия професионален турнир Victoria Bulgaria Open.

Събитието от сериите Европейски тур по програмата на Players Tour Championship (PTC) ще се състои между 15-ти и 18-ти ноември в залите на софийския Принцес хотел.

Всичко най-интересно и актуално около първия ранкинг турнир в България и информация за големите звезди на снукъра можете да прочетете на официалния сайт Snooker.Sporta.bg.

Сега ще ви запознаем с поредния български снукър талант - Иван Кюпов - който е роден в Пловдив и е на 36 години. Повече за него можете да прочетете в индивидуалния му профил на специализираната страница на турнира.

Sporta.bg вече ви представи ексклузивно интервюта с голямата надежда Георги Величков, който оглавява българската ранглиста за сезона и може да играе срещу четирикратния световен шампион Джон Хигинс.

Представихме ви и вицешампиона на България Ивайло Пеков, който ще отпразнува рождения си ден именно по време на PTC турнира в София.

Вчера се запознахте със Станислав Хаджипопов, който разкри, че тренира всяка вечер специално за голямото събитие от Европейския тур в столицата.

Как започна да се занимаваш със снукър?

Започнах да се занимавам да играя снукър преди 5 години и 6 месеца като активно тренирам и се сътезавам от 5 години.

Къде се подготвяш? Как тренираш? Имаш ли специална програма в тренировките?

Тренирам основно в клуб "Де Ниро" - това е базата на моя спортен клуб "Чикаго". Тренировките ми са основно индивидуални т.е. тренирам сам, но два или три пъти в седмицата играем по между си с другите членове на моя клуб.

Тренирам всеки ден минимум по 2 часа като в събота и неделя увеличавам до 4 часа на ден. Нямам специална програма, просто виждам кое не ми върви като цяло. Например, един път в седмицата тренирам играта с удължител.

И което смятам че ми "куца", наблягам на него, упражненията които използвам са ми предоставени от Националния треньор на Ирландия П.Дж.Нолан - с когото се запознахме на Европейското първенство в Белгия през 2009 г., някои упражнения от Алън Триг и останалото съм си го свалял от интернет.

Кой е най-силният съперник, срещу когото си играл? Опиши играта му с няколко думи?

Те са няколко, но за всичките ще кажа, че са брилянтни играчи. Това са:

Бьорн Ханевеер - Белгия

Михал Зелински - Полша

Родни Гогинс - Ирландия

Двама от тримата са в топ 100 в света, а третият (Зелински) - оглеждайте се за него през следващите 2-3 години!

Какво мислиш за развитието на снукъра в България?

Няма спорт, който да се развива по бързо в българия - дори и тенисът.

Кой е твоят идол в снукъра и защо?

Джон Хигинс - много земен човек, никога не се надува, здраво стъпил на земята, винаги концентриран и на изключително високо ниво.

Марк Уилямс - дори и в най трудните моменти проявява чувството си за хумор и се шегува с публиката и с играчите.

(повече за Джон Хигинс и Марк Уилямс можете да прочетете в специалните им профили на официалната страница на турнира)

Доволен ли си от жребия за PTC VICTORIA BULGARIA?

Да, доволен съм, честно казано, молех се да не се падна с българин, а всеки друг е добре дошъл.

Как виждаш твоето ниво преди началото на PTC в България? Тренираш ли специално за турнира? Как очакваш да се представиш?

Тренирам повече за турнира, разбира се - в момента наблягам повече на тактическата част на играта - нещо, което доста ми куца.

Какви качества разви снукърът в теб?

Търпение, дисциплина, баланс.

Снукърът предимно хоби ли е за теб и успяваш ли да го съчетаваш с другите си задължения? В свободно си време ли го практикуваш?

Снукърът за мен е хоби. Имам си частен бизнес, който развивам достатъчно успешно за да мога да си позволя такова хоби като снукъра.

Разкажи за най-добрия си резултат- къде го постигна? Как премина тогава участието ти в турнира и още за най-добрия си резултат!

Ами, трябва да е денят, в който спечелих ранкинг титла и най големия си брейк - беше точно на рождения ми ден преди 3 години. Последният телевизионен финал излъчван по Канал 3, интервюира ме Евлоги Атанасов - лека му пръст.

Или може би брейкът от 61 т, направен преди 4 или 5 години, който рекорд не бе подобрен в продължение на 2 години в Клуб "Сенчъри". Част от него бе телевизионен - мислям че едната синя в средата на брейка беше най големия флук, който съм правил.

Не пропускайте да видите Джон Хигинс, Марк Селби и много други елитни играчи на живо в София! Купете си билет за турнира от сериите PTC, който ще се проведе в хотел "Принцес" между 15-ти и 18-ти ноември!

Водещи

Най-четени