Ивет Лалова накара цяла Европа да говори за България 30.06 | 17:40

"Тя триумфира след много драматични обрати", заяви Добромир Карамаринов

От Константин Симидчийски

Златният медал на Ивет Лалова в спринта на 100 метра е исторически успех за българската лека атлетика, коментира от Хелзинки президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов.

"Тази титла бе спечелена от Ивет Лалова след толкова драматични обрати в нейния и професионален и личен живот, защото тя беше безспорно най-силната спринтьорка в своята възраст преди тази нелепа контузия през 2005 година. След това обаче успя да се възстанови и постепенно да стигне до заслужената европейска титла на 100 метра. Да спечелиш злато от европейско първенство и то в най-атрактивната дисциплина, каквато е спринта на 100 метра е нещо наистина много престижно. С титлата си Ивет Лалова накара цяла Европа да говори за България и то само хубави неща", добави Карамаринов.

"Шестото място в тласкането на гюлле на Радослава Мавродиева е също доста сериозен успех за нея и за атлетиката ни. Радващо е, че именно на европейското тя постигна резултат, който е много близо до нейния личен, а това е мечта за всеки атлет. Радостен съм, че след 26 години пауза отново две българки опитната Венелина Венева и дебютантката Мирела Демирева участваха във финала на скок на височина и показаха, че българската школа в тази дисциплина не е изчезнала".

"Дебютантите на европейско първенство Красимир Брайков и Петър Кременски достигнаха до полуфиналите на 400 метра и 200 метра и показаха, че имат потенциал за развитие. Специално внимание искам да отделя на Силвия Дънекова, която постигна личен резултат тук в Хелзинки на 3000 метра с препятствия и покри олимпийски норматив. Нека да й стискаме палци за финала".

"Очаквам след като Момчил Караилиев и Златозар Атанасов показаха класа в квалификацията на троен скок да си реализират потенциала и във финала. Вярвам, че имат сили да покрият и олимпийски норматив"", коментира още президентът на БФЛА.

Европейската шампионка Ивет Лалова ще се прибере в София на 2 юли. Атлетката и още няколко от националите ще кацнат на летище "София" в 13,00 часа с полет от Франкфурт.

Водещи