Избраха име на талисмана на Мондиал 2014 26.11 | 15:29

Официалният талисман на Световното първенство по футбол през 2014 година в Бразилия ще се казва Фулеко

От Мариян Найденов

Официалният талисман на Световното първенство по футбол през 2014 година в Бразилия ще се казва Фулеко, съобщиха от ФИФА.

Името бе избрано в онлайн анкета, в която взеха участие 1,7 милиона души. Близо половината от участниците - 48% са дали своя глас за Фулеко, а другите варианти бяха Зузеко и Амижуби, които са получили съответно по 31% и 21% от гласовете.

Tалисманът представлява броненосец с цветовете на бразилското знаме и държи футболна топка, а на фланелката му пише "Бразилия 2014". Броненосците обитават Южна и Централна Америка и част от Северна Америка, и се отнасят към изчезващите видове.

Основната цел на Мондиал 2014 е да пропагандира важността на околната среда и екологията. Ето защо организаторите смятат, че талисманът, като един от най-популярните посланици на първенството и част от изчезващ вид, може да изиграе ключова роля за постигането на тази цел.

Самото име на талисмана - Фулеко идва от свързването на две думи - футбол ('futebol') и екология ('ecologia'), което говори още повече за отношението на ФИФА към опазването на околната среда.

Очаква се Фулеко да направи своя дебют в Сао Пауло тази събота на жребия за Kупата на конфедерациите.

Водещи

Най-четени