Избраха талисмана на Световното първенство в Бразилия 17.09 | 13:11

Броненосец все още без име е символ на Мондиал 2014

От Красимир Киров

Късно снощи в Бразилия бе представен официалния талисман а световното първенство по футбол през 2014 година.

Официалният талисман е броненосец, който все още си няма име, но е с цветовете на бразилското знаме и държи футболна топка, а на фланелката му пише "Бразилия 2014".

В Бразилия наричат броненосеца "тату-бола", но името му ще бъде избрано след анкета в страната. На официалната церемония присъства и легендата Роналдо, който е част от организационния комитет в Бразилия.

"Много съм щастлив да ви представя този важен член на отбора за 2014 година. Талисманът ще играе голяма роля на посланик в следващите две години. Убеден съм, че той ще вдъхнови много малкие футболистчета в Бразилия и целия свят," заяви Роналдо. 

Изборът на това животно за талисман на футболния празник беше одобрен от местна природоохранителна организация. Броненосците са млекопитаещи, обитаващи Южна и Централна Америка и южната част на Северна Америка, и се отнасят към изчезващите видове.

Организаторите на Мондиал 2014 предпочетоха броненосеца пред другите кандидати за талисман - пума и персонажът от бразилския фолклор Саки. На предишното световно първенство през 2010 година в Република Южна Африка талисман бе леопардът Закуми.

Водещи

Най-четени