Изключителен обрат, спасен мач пойнт и титла за Григор Димитров 15.06 | 19:00

Българинът спечели най-дългият мач в историята на турнира в Куинс

От Иво Вецев

Григор Димитров направи немислим обрат срещу Фелисиано Лопес и стигна до 4-ата си титла в мъжкия тенис, записвайки победа с 6:7 (8), 7:6 (1), 7:6 (6) във финала на тенис турнира в Куинс.

През първата част българинът диктуваше темпото в мача, като взимаше безпроблемно своите подавания. За съжаление обаче, в двете точки за пробив Лопес успя да вкара два сервиса в тялото на Димитров и да се защити.

В тайбрека двамата си размениха по няколко минипробива, но в заключителните две точки при 5:5 Лопес показа по-здрави нерви и успя да спечели със 7:5. Последва нова размяна на силни подавания преди да се стигне до 5:6 за Лопес.

Тогава испанският тенисист стигна до точка за пробив, който беше брилянтно защитена от Димитров, който показа страхотни нерви, а моментното му състояние му позволи да разбие съперника си, позволявайки му само 1 точка – 7:1 и 1:1 в сетовете.

Приливът на адреналин обаче не траеше дълго, след като Григор направи немислими грешки и позволи на Лопес да направи пробив на 0, с което стигна до ключов аванс. При 3:4 обаче Димитров успя да се събере и с прекрасни минаващи удари стигна до брейк пойнт, а след това и до 4:4.

Така отново се стигна до тайбрек, в който двмата показаха впечатляваща психика при изпълнение на начален удар, но Лопес допусна две непредизвикани грешки, които наклониха везните в полза на Григор, който сепчели първата си титла на трева.

Освен това Димитров в рамките на този сезон вече има по една титла от трите настилки – хард в Акапулко, клей в Букурещ и сега на трева в Лондон. Така той запази 100%-овия си баланс във финални срещи.

За триумфа си той спечели 90 хиляди евро и 250 точки. Той ще остане на 13-о място в ранглистата, но е само на 160 точки от влизане в топ 10. Победата му пък дойде пред погледа на Мария Шарапова, която за пръв път гледаше финал с участието на българина.

 

Водещи

Най-четени