Излъчването на срещите от Премиершип може да претърпи коренна промяна 05.10 | 10:40

Решение на Европейския съд удря по сегашната система

От iNews.bg

Географските ограничения в договорите за излъчване на футболните мачове от Висшата лига на Англия (Премиершип) са нарушение на европейското антитръстово законодателство, постанови Европейският съд (Съдът на европейските общности).

Според решението, което е публикувано на сайта на съда, териториалните лицензи в договора от август 2010 г. между British Sky Broadcasting Group и Футболната асоциация на Англия не спазват европейското право, ако "лицензионните споразумения забраняват доставката на декодери за телевизионните абонати, които искат да гледат излъчванията" - с други думи противозаконно е в границите на ЕС да не може да се продават декодиращи устройства на чужди европейски телевизии, които излъчват футболни мачове от Премиершип, тъй като това противоречи на принципа за свобода на движение на стоки и услуги в Европейския съюз. Същевременно обаче пъбовете в Англия не могат да излъчват мачове от Висшата лига с помощта на декодери на чужди оператори без да имат разрешението на собственика на авторското право.

Съгласно договора от 2010 г. между British Sky Broadcasting Group и Футболната асоциация на Англия, който е за срок от три години и е на стойност 1,8 млрд. паунда (2,8 млрд. долара), Английската футболна асоциация гарантира на съответния телевизионен оператор правото да излъчва мачове от Висшата лига за държавата, в която операторът е регистриран като компания. В общия случай това означава, че телевизията, на която се разрешава да излъчва мачовете, ги излъчва за родната си страна, т.е. една телевизия дава мачовете от Висшата лига за една страна-членка на ЕС.

За да не се допусне обаче възможност даден потребител да гледа мач от Англия с помощта на друг телевизионен оператор, всяка телевизия трябва да кодира сигнала си и да излъчва само на определената с договора територия. Затова се забранява на операторите да предоставят разкодиращи карти (декодери) на лица, които искат да гледат мачовете извън страната-членка на ЕС, за която е позволено на съответния оператор да излъчва.

Последният аспект на договора предизвика доста скандали в Англия, тъй като много пъбове решиха, че ще бъдат на загуба, ако си купят разкодираща карта и устройство на British Sky. Затова някои заведения купуват карти на гръцки оператори на много по-ниски цени.

Именно такъв случай предизвика и намесата на Европейския съд. Става въпрос за криминално дело, заведено в Англия, срещу Карън Мърфи – собственичка на пъб, която е закупила декодер на гръцки оператор, за да излъчва мачове от Висшата лига.

Сегашното решение на Европейския съд връща топката в полето на английското правосъдие, което ще трябва да реши противоречието между свободата на движението на стоките и услугите и авторското право. Интересното в случая обаче е, че според Европейския съд Английската футболна асоциация не може да се счита за собственик на авторското право, тъй като мачовете не са собствен продукт, създаден от асоциацията. Като авторско право, което се държи от Английската футболна асоциация, могат да се считат единствено химна на Висшата лига, репортажите с най-интересните моменти от предишни мачове, различните графики в телевизионните излъчвания и отварящата видеочестота.

Съдът дори счита, че продажбата на териториалните лицензи е практика, която може да създаде огромни разлика на единния европейски пазар, тъй като на всеки национален пазар цената на пакета за излъчване на мачовете от Висшата лига варира силно. В европейското право обаче няма конкретен закон или норма, която да забранява издаването на лиценз за излъчване на защитено от авторско право събитие за дадена територия чрез сателитна връзка.

Пред Bloomberg Даниел Гий, адвокат от Field Fisher Waterhouse, коментира, че решението на Европейския съд на практика означава, че няма пречки пред което и да е физическо лице във Великобритания да си купи декодираща карта и устройство на чужда телевизия от друга страна-членка на ЕС, която излъчва мачове от Английската висша лига. Той обаче не е коментирал и друг интересен въпрос, който се поражда след решението на Европейския съд - след като според Европейския съд Английската футболна асоциация не държи авторските права на мачовете като предоставян цялостен продукт в реално време, тогава кой ги държи и на кого трябва да се плаща, за да се излъчват срещите по телевизията?

Водещи

Най-четени