Измамникът Зингаревич е цар на фалитите, руснакът е стиснал великия Ботев Пд за врата 19.02 | 19:15

„Има няколко фрази, съставени от две думи, които карат феновете на славния „Рединг” да получат тръпки по гръбнака: финал на плейофите, изпълнение на дузпи и ... Антон Зингаревич

От iNews.bg

"Има няколко фрази, съставени от две думи, които карат феновете на славния "Рединг” да получат тръпки по гръбнака: финал на плейофите, изпълнение на дузпи и ... Антон Зингаревич. Днес се навършват пет години от окончателното напускане на руснака от футболен клуб "Рединг”, но наследството му все още тежи”, така започва големият си анализ британското издание thetilehurstend през 2019 година, посветен на 5 години от напускането на руския бизнесмен от управлението на английския тим.

Това бе първата авантюра на Зингаревич – младши, свързана с футбола, като за 2,5 годни начело на клуба, той успя да му нанесе щети, които все още висят на шията му.  Когато синът на руския милиардер поема  клуба през 2012 година той се бори да се върне във "Висшата лига”, където е редовен участник. Обещанията за светло бъдеще и връщане в елита на Англия не само, че не се сбъдват, а тимът вече е пред банкрут.  Оказва се, че Зингаревич няма нужните финанси, за да закупи всички акции и да издръжа клуба, а като причината изтъква "някои проблеми в Русия, които очаква скоро да разрешат” – фраза, която съвсем наскоро бе използвана и в Ботев.

В крайна сметка клубът сменя няколко собственици до ден днешен,  а в момента вместо да се бори за завръщане в елита, е на три точки от зоната на изпадащите в "Първа лига” – третият по сила футболен ешелон в Англия.

След кратка "почивка" от футбола руснакът се завръща в него, този път с друга цел - да развива млади футболисти, предимно  от Африка. Така  следващата спирка на Антон Зингаревич е датския клуб "Фремад" (Амагер), който през по-голямата си част от съществуването е бил в първа дивизия – второто ниво на датския футбол.

Клубът бе купен от него през 2018 година през базираната в Монако компания SCP Waterfront. Там започват и първите му трансфери от руския ФК "Виста”, които са млади африкански футболисти. Именно тук е разковничето за футболните дела на Зингаревич – трансфери на млади футболисти, които след това да се пласират в Европа.  Преди да  се обясни схемата – датският клуб "Фремад" (Амагер) в момента е в дъното на третата датска дивизия. Според информациите от кръга около Зингаревич клубът е продаден на американска спортна компания. 

Преходът от Дания към България чрез взимането на "Ботев” се оказва златна възможност за сина на руския олигарх.  Той взима безплатно 99% от акциите на клуб в елита на страната, който има богата история, огромна фенска подкрепа, модерна футболна база, а в онзи момент се строи нов стадиона, без ръководството да има финансови ангажименти към него.

Какви са амбициите на Зингаревич? Дали го прави от ентусиазъм? Дали, за да харчи парите на баща си, или да прави милиони чрез продажби на млади футболисти и въртене на руски капитали в Европа?

Снимка на "новото ръководство" на датския клуб

Как се внасят "черните диаманти" и защо Ботев е замесен в схемата?

Преди Нова година медиите в Русия гръмнаха, че  ФИФА може много сурово да накаже собственика на Ботев Пловдив заради неправомерни трансфери с непълнолетни африкански футболисти. ФИФА разследва трансферите на млади нигерийци в Краснодар - Окоронкво, Ндуко и Олусегун, които минаха единствено документално  през "канарчетата”. Преди дни 7 дни спорт съобщи, че  БФС е изпратил в средата на януари всички поискани от ФИФА документи по делото "Зингаревич". От централата ни са били поискани договори, платежни и всякакви други документи, свързани са трансфери в и от Ботев на млади африкански футболисти. 

През последните години ФИФА затегнаха сериозно контрола при трансфери на футболисти под 18 години. Причината бе, че големите европейски клубове "крадяха” 15-16-годишни таланти от Африка и Южна Америка.

В момента има само четири изключения, при които се допускат трансфери на играчи под 18 години в други страни. Първата е когато родителите на футболиста са се преместили да живеят в друга страна по нефутболни причини.  Втората е -  играчът и клубът да са в две различни страни, но разстоянието между дома му и базата на клуба да не е на повече от 100 км.  Другата е футболистът под 18 години да е живял поне през последните 5 години в съответната страна.

Четвъртата, която касае трансферите на Ботев, е когато футболистът е над 16 години и новият клуб му осигури образование извън футбола и се грижи по най-добрия начин, а доказателства за това се дават ежегодно на футболната асоциация. Правилата не важат за трансфери между клубове от страните от Европейския съюз. 

Руският аматьорски клуб "Виста” (Геленджик) е "люпилнята” на африкански футболисти, с които първо се захранваше "Фремад" (Амагер), а в момента "Ботев” Пловдив. Видно от сайта на клуба той е описан като футболна академия за ученици и студенти, където млади футболисти могат да отидат да учат и да се развиват в Русия.  Показана е футболната база, както и училището на младите играчи.

Обичайно на 18 –годишна възраст всички играчи напускат "Виста” и заминават в различни отбори из цяла Европа – със свободен трансфер. Почти всички също са от Нигерия, където има регистриран клуб "Виста-Нигерия”, който Зингаревич твърди в профила си в социалните мрежи, че е част от неговия холдинг. Самият той на документи няма участие в руския клуб със същото име, като президентът му - Тигран Мкртчян, казва че двамата са приятели и работят добре, но нищо повече.

В момента в отбора от Геленджик има 16 млади африкански футболисти от Нигерия, Гана и Кот Д'Ивоар, родени между 2004 и 2007 година, един 19-годишен колумбиец, както и по двама руснаци и арменци.

Един от тях вече се озова в Ботев – Ехие Укаки, който преди няколко месеца навърши 19 години. 

Преди това от "Виста” отново със свободни трансфери при "жълто-черните” дойдоха  Абдулайе Траоре и Точукву Ннади на 18 и 19 години, а този сезон бяха продадени на белгийския "Зулте”.

Трансферите, които ФИФА и УЕФА разследват са от 2021 година.  Тогава на документи Ботев привлича Самуел Акере, Джонатан Окоронкво,  Йефейени  Ндуко от "Виста”, както и Олангуле  Олусегун от Фремад" (Амагер).

Единственият, който облича фланелката на "канарчетата” е Самуел Акере, който е на 18 години тогава, а другите трима са изпратени под наем в "Краснодар”. Проблемът обаче е, че Джонатан Окоронкво и  Йефейени  Ндуко нямат навършени 18 години, когато подписват с Ботев.

Окоронкво подписва с "Ботев” на 1 септември 2021 година, а той е роден на 13 септември  2003 година, а Ндуко пък е декември същата година. Двамата отиват под наем в "Краснодар”, когато имат навършени 18 години, а година по-късно се продават за близо 2 млн. евро според официалните информации.

В случая проблемът е трансферът не е при "Краснодар”, а при "Ботев”, защото те подписват договора с непълнолетните нигерийски футболисти.  

Ако се докажат нарушенията Зингаревич може да бъде изхвърлен от футбола за определен срок от време, а "Ботев” да бъде наказан да не осъществява трансфери в рамките на два или три прозореца. Най-тежкото наказание може да е отнемане на точки.

Трансферните суми

Всички трансфери на футболистите от ФК "Виста”  в Ботев и другите европейски клубове са свободни. Политиката на "канарчетата” е да има бързо развитие на играчите и максимално скорошен трансфер в европейски клуб. Това прави африканските футболисти неизменни титуляри в стартовите 11, макар често да се вижда неубедително представяне на част от тях.

Освен трансферите на тримата нигерийци в "Краснодар” Ботев направи още редица трансфери на кадри на "Виста” и "Фремад”.

Според сайта transfermarkt. com през 2022 година Емануел Току е продаден на белгийския "Льовен” за 1 млн. евро, а тази година за над 1 млн. евро са продадени Абдулайе Траоре и Точукву Ннади.

Никой не знае къде отиват въпросните трансферни суми, дали те са реални, какви са заплатите на чужденците в "Ботев” и колко се отчитат, както и какъв е реалният бюджет на отбора. На практика клубът има разходи единствено за заплати и консумативи.

За стадиона се плаща по 5 хил. лева на месец на Община Пловдив, а всички приходи от билети, скайбоксове, паркинги и други отиват в клуба.

Въпреки това доскоро клубът се издържаше чрез заеми от фирмата на  Зингаревич SCP Waterfront. Въпросните 16 млн. лева бяха вкарани като акции в клуба с вдигането на капитала и според руското му управление те вече не се дължат.

Спасителен пояс?

Преди Нова година медиите в Русия и Армения гръмнаха, че Антон Зингаревич преговаря за закупуването на арменския ФК "Ван”, който е основан през 2019 година.  Той е в елита на Армения, като е собственост на друг руснак – Олег Гукасов.  Вероятно моделът с черните диаманти е там е разпространен, тъй като имат 12 африкански футболисти от Нигерия, Гана и други страни.

Наскоро треньорът на ФК "Виста” Артур Араевич, който спечели "Botev Cup” 2023 в Пловдив, бе назначен за мениджър именно на ФК "Ван”.

Водещи