Икономическа полиция проверява БФС заради базата в "Бояна" 16.11 | 17:29

Става въпрос само за запитване и ние отговорихме, отвърна шеф на съюза

От iNews

Прокуратурата и Икономическа полиция извършват проверка на БФС заради изграждането и стопанисването на Националната футболна база в "Бояна", обяви пред бТВ Петър Величков, един от сподвижниците на Димитър Бербатов, от когото тръгва сигналът.

Пред Клуб Z от Икономическа полиция потвърдиха, че се проверяват документи. Държавното обвинение се е самосезирало след данни, изнесени от Бербатов и Величков преди извънредния конгрес на съюза миналия месец, на който той загуби избора за президент от Борислав Михайлов.

Според бившия играч на "Манчестър Юнайтед" има съмнения как са изразходвани средствата от ФИФА и УЕФА, спечелени от БФС за изграждане на луксозния комплекс. Величков, бивш дългогодишен член на Изпълкома, пък обяви, че съюзът отдал под наем хотелска част и заведения в базата, но не си търсел парите и дълговете станали доста големи, преди временното ръководство след оставката на Михайлов да се намеси и изготви погасителни планове.

За това БФС е проверяван за безстопанственост.

Няколко дни след конгреса на 12 октомври, в отдел "Икономическа полиция" при СДВР е образувана преписка №513000-57994/2021 по указания на наблюдаващия проверката прокурор, по която е изискана писмена справка от БФС по две направления - документацията за изграждане на базата и информация за структурната организация на БФС, материалното отговорно лице, отговорно за повереното на БФС имущество и упълномощени от него лица за упражняване на дейност, информира бТВ.

БФС призна за проверката, наричайки я "запитване".

 "Проверката от икономическа полиция и прокуратурата наистина течеше. Беше 14 месеца. Тя приключи с едно постановление на специализираната прокуратура - 14 или 17 страници. Не ми е под ръка. В него се казва, че няма никакви нарушения и приключи. В момента има едно запитване, не бих го нарекъл проверка, на което ние сме отговорили и засега нямаме някакви забележки. Просто имахме едно запитване и сме отговорили", коментира изпълнителният директор Борислав Попов пред Sportal.bg.

Той също така коментира публикация на Бербатов и компания във фейсбук, според която Софийски градски съд е наредил да не бъдат вписани решенията от конгреса след жалби на три аматьорски клуба.

"Съдът не е отказал вписване. Тъй като има жалба от три клуба, съдът е спрял вписването, докато се реши тяхната жалба. Ние нямаме отказ, а имаме спиране на вписването, тъй като има образувано съдебно производство, което трябва да бъде решено, твърди Попов. - След неговото решение ще стане вписването. За добро или за зло такава е процедурата в действащото законодателство. Съдът нищо не е разглеждал, а е констатирал, че има образувано дело против решенията на конгреса от тези три клуба. На това основание той спира вписването, докато се реши делото". 

 

Според Попов БФС е внесъл в срок всички необходими документи, както и протокола от конгреса. Бербатов твърди обратното.

Източник: clubz.bg

 

Водещи