Илиян Мицански: Каквато ни е държавата, такъв ни е и футболът 11.02 | 13:16

В Полша се чудят къде са ни класните играчи от преди 15 години, споделя нападателят

От iNews.bg

След 7 години бившият национал Илиян Мицански отново ще играе в Полша. Той подписа договор с Корона Киелце, където изкара шест месеца и през 2007-а. Довечера отборът му гостува на Висла Краков в първия пролетен кръг от местния шампионат. Последната половин година Мицански бе в Левски, но не получи шанс за изява и разтрогна договора си. Той си тръгна обиден от "Герена" и обеща да разкрие подробности. Направи го в ексклузивно интервюм - само и единствено за Sporta.bg

Илияне, защо избра Корона, с какво офертата на този отбор беше по-добра от другите?

Още през лятото исках да се върна в Полша. Тогава обаче не стана. Сега имах няколко оферти и след разговора, който проведох с президента и треньора на Корона, реших че това е най-добрият вариант за мен.

Имаше ли вариант за останеш в България?

Не съм говорил с никого, но и да ми се бяха обадили нямаше да има смисъл. След всичко, което се случи в Левски беше изключено да продължа да играя в България.

Звучиш разочарован, какво всъщност се случи в Левски?

Всеки на моето място, би бил доста разочарован. Бях тотално излъган от хората, които работеха в клуба! Аз съм свикнал да казвам нещата, без да шикалкавя. А не като някои, които като си тръгнат от Левски или ЦСКА, всичко е по мило, по драго, без значение, какви унижения са били принудени да изтърпят. Винаги нищо не е станало, всичко е хубаво, продължаваме напред и бързо се скриват.

Кой и за какво те излъга на Герена?

Не става въпрос за пари. След 12-13 години в Европа, на всеки трябва да му е ясно, че не подписах с Левски, за да забогатея. Претърпях контузия, направих операция. Почти всички отбори от България ми звъняха, с изключение на Лудогорец. Избрах Левски заради един човек - Пелето (б. а. - Станислав Ангелов). Просто повярвах на него повече отколкото на всички други, които ми се обадиха. Проведохме около 10 разговора, в които непрекъснато ми беше обещавано, че ще получа десетина мача за изява. Говорим за пълни мачове, в които да вляза във форма. Бях излъган! За съжаление има и такива хора. За мен това ще ми остане като обеца на ухото. Аз по принцип знаех, че няма смисъл да вярвам на никой в България и ще се върна за максимум шест месеца или една година. Целта беше да получа шанс, да играя добре, а след това и аз и Левски да сме доволни.

А с треньора Люпко Петрович в какви отношения бяхте, може би той не е искал да разчита на теб?

Треньорите в Левски са като повечето треньори в България за съжаление. Каквито са ни ръководителите, такива са ни треньорите и накрая стигаме до положението, че такива са ни и футболисте в крайна сметка. Вижда се колко работят нашите специалисти и шефове, колко играчи излизат и какво правят в чужбина. Преди дни дадох интервю за най-големия полски вестник и журналистът ме попита как така преди 15 години имахте такива футболисти, а в момента ви няма на картата...

Какво му отговори?

Казах си мнението и мисля, че хората го виждат. В България с младите не се работи правилно. Познавам почти всички полски футболисти, както и тези в България. Знам къде са българските играчи на по 28-29 години и знам поляците къде са - в Монако, в Оксер, в ПСЖ, в Англия, в Сампдория, да не говорим за Бундеслигата. Така че всеки може да си направи извода къде е грешката. Със сигурност не идва от футболистите. Когато подписах с Левски съм на 90 процента сигурен, че Люпко Петрович въобще не знаеше за моето пристигане на Герена. Очевидно беше. Вече съм на 30 и усещам нещата малко или много. След два-три дни видях как треньорът заспива на разбора. Неща, който ме шокираха и още тогава знаех, че трябва да изтъпря максимум до зимата и да изчезвам.

Получи ли някакво обяснение защо не играеш, дори в момента, когато конкуретът ти в атака Адениджи в продължения на 7-8 мача не беше вкарвал?

Това беше едно от нещата, който най-много ме обиди. Нямам нищо против нито един футболист, винаги съм уважавал съотборниците си. Но е тъжно, че дори в моментите когато не се представяхме добре и не вкарвахме голове, пак влизах за по някакви си 10-15 минути. За мен това е ненормално. След мача с Монтана дадох едно интервю. На другия ден журналистът дойде да ми се извинява и да ме пита дали не ми е направил проблем. Обаждали са му се защо пише, че Мицански иска да играе, а Левски е клуб, в който не може да се говори. После Пелето ме скастри, че съм говорил и че само той решава кога да давам изявления пред медиите. Казах му, че се е объркал. Именно тогава моите проблеми станаха по-големи. Никой няма право да ми казва с кого да говоря в България. Може да издава забрани на някои 18-годишни момчета, но не и на мен със сигурност.

Останалата част на интервюто четете на Sporta.bg

Водещи

Най-четени