Интерпол ще следи изкъсо Олимпиадата в Лондон 19.01 | 16:50

Според Роналд Нобъл, генерален секретар на агенцията, Олимпийските игри са силно застрашени от външна намеса

От Константин Симидчийски

Базираната във Франция международна полицейска агенция Интерпол ще следи много внимателно за измами на спортистите по време на Олимпийските игри през лятото в Лондон.

Роналд Нобъл, генерален секретар на агенцията, заяви, че основната задача на Интерпол ще бъде да защити международния форум от опитите да бъдат нагласени резултатите в отделните събития. Според Нобъл, Олимпийските игри са силно застрашени от намеса.

"След измамите, които се получиха във футбола и други спортове, ние сме на мнение, че ще бъде направен опит да се опорочат и Олимпийските игри", заяви пред медиите в Лондон генералният секретар.

"Президентът на МОК изрази мнение, че игрите ше бъдат обект на нередовни и нелегални залагания и ще трябва да се вземат мерки".

Същото мнение изрази и спортният министър на Великобритания Хю Робъртсън. Според него, почтеността на Олимпиадата е под сериозен риск заради тези, които ще се опитат да нагласят резултатите.

Една от най-големите зали за залози Betfair ще помогне на МОК да разкрива нередни залози, свързани със събитията на игрите. Освен за притесненията върху манипулация на резултатите, Нобъл коментира и ситуацията около евентуални терористични атаки.

В британското правителство има притеснения, че Лондон ще стане жертва на терористични атаки. Политиците твърдят, че става все по-трудно следенето на емигрантите на територията на страната и в последствие това може да се превърне в проблем за Великобритания.

Нобъл похвали британският пропусквателен режим, заявявайки че това е една от малкото страни, които използват базата данни на Интерпол, в която има записани над 31 милиона съмнителни самоличности. Великобритания е направила 139 милиона справки с базата данни.

"Единственият проблем на Обединеното кралство е в хората, разположени на граничните постове."

Главният секретар на Интерпол сподели още, че ситуацията на Острова е далече по-добра от тази във страните от шенгенския пакт, който елиминира границите между държавите.

"Малка част от страните в Шенген систематично проверяват нашата база данни, което застрашава всички държави в пакта", завърши Нобъл, обвинявайки в липса на политическа отговорност ръководителите на членките в Шенген.

Водещи

Най-четени