Ирина Никулчина обеща перфектна организация на старта в Банско 09.02 | 13:01

Бившата биатлонистка изрази очаквания за оспорвана битка в родния й град

От Константин Симидчийски

Според бронзовата медалистка в биатлона от олимпийските игри в Солт Лейк Сити 2002 Ирина Никулчина се очертава много силно състезание за Европейската купа в петък и събота на трасето на Бъндеришка поляна в Пирин планина. Гаранция за това е участието в надпреварата за Европейската купа в Банско на победители и призьори от стартове за Световната купа, олимпийски игри и други най-авторитетни спортни форуми. Именитата биатлонистка от Банско каза още пред репортер на БТА, че родният й град отново ще бъде перфектен домакин на предстоящите състезания от 10 до 12 Февруари.

 "Очакваме над 200 състезатели от 25 държави", отбеляза Никулчина."Повечето от отборите са вече в Банско. Трасето е много добре подготвено, снегът ще издържи, независимо от затоплянето на времето", коментира бившата българска националка. Подобна е оценката и на специалистите, и на нейната съотборничка в националния отбор Екатерина Дафовска - олимпийската ни шампионка и най-титулувана българска биатлонистка, която сега е председател на Българската федерация по биатлон и следи най-отблизо всеки детайл от подготовката.

"Очаквам най-добрият ни биатлонист Красимир Анев, който се завърна преди дни с три медала от зимната универсиада в Турция, да защити и в Банско добрата си форма през сезона", заяви Никулчина. Той, както е известно, спечели на Универсиадата два сребърни медала в масовия старт и на 20 км и бронзов медал в смесената щафета, с бронз в Турция се окичи и Емилия Йорданова, която стана трета в спринта при жените.

"Надявам се на призови класирания и на останалите български спортисти. Банско също ще има свои представители в предстоящите стартове", допълни Никулчина. Това са младите надежди на българския биатлон Иван Златев, Васил Чорбаджиев и Дафинка Коева.

 Българският национален отбор първи пристигна в Банско и започна тренировки на Бъндеришка поляна. От вчера тук са и повечето други тимове и водещи европейски състезатели, които също се подготвят за стартовете в петък и събота на трасето и стрелбището на Бъндеришка поляна.

"Уточнили сме всички подробности около провеждането на състезанието и съпътстващите събития с Екатерина Дафовска и останалите организатори", каза за БТА кметът на община Банско Александър Краваров.

Официалното откриване ще бъде на 10 февруари (четвъртък) от 19,00 часа на централния площад в Банско. На 11 и 12 февруари (петък и събота) са стартовете в двете спринтови дисциплини. И през двата дни мъжете ще стартират в 10,00 часа, а жените - в 13,00 часа.

Водещи

Най-четени