Италианка спря Сани Жекова за медал в Сочи 16.02 | 12:10

Сани отсрами България с 5-то място, но заслужаваше поне бронз

От Мариян Найденов

По изключително драматичен начин се разви финала в дисциплината бордъркрос от олимпийския турнир по сноуборд в Екстремния парк "Роза Хутор" в Сочи.

Финалът се превърна в истинска касапница, която а съжаление не приключи добре за българската представителка Александра Жекова, която заслужаваше най-малко медал.

Сани се движеше на трето място, но точно при последния скок преди финала буквално бе отнесена от връхлитащата италианка Микела Моиоли.

Така Жекова, която водеше люта битка с французойката Кло Трепьо за бронзовия медал, бе изхвърлена от борбата и мечтата ѝ за медал от Олимпиада отново угасна по изключително болезнен начин за трети пореден път след Торино 2006 и Ванкувър 2010.

В случая за Сани едва ли е кой знае каква утеха, че тя постигна най-доброто класиране за България в Сочи и до голяма степен отсрами страната ни, особено като се има предвид как се разви финала.

На старта застанаха шестте най-достойни състезателки, а той се разви по изключително драматичен начин, като битката за медалите се превърна в истинска касапница, в която имаше няколко падания, а една от най-ощетените бе Сани Жекова, която бе лишена от възможността да се бори поне за бронзово отличие.

Сани тръгна страхотно и до първия вираж се движеше втора, след средата на трасето остана на трето място, изпреварена от Доминик Малте и запази третата си позиция почти до края...

Точно при последния скок обаче се случи нещо, което преобърна всичко за Сани. Малко преди финала тя буквално бе отнесена от връхлитащата италианка Микела Моиоли, която впоследствие бе дисквалифицирана за това си действие, с което извади българката от битката за медалите до които Жекова бе наистина много близо.

Така Жекова, която водеше люта битка с французойката Кло Трепьо за бронзовия медал, бе изхвърлена от борбата и мечтата ѝ за медал от олимпиада отново угасна по изключително неприятен начин за втори пореден път, след като българката не успя да стори това и на предишните Игри във Ванкувър 2010, където контузия я спря към отличията.

Новата олимпийска шампионка се казва Ева Самкова (Чехия), която спечели с огромна преднина пред Доминик Малте (Канада), а от падането на Жекова по най-добрия начин се възползва французойката Кло Трепьо, която грабна бронза.

Американката Фей Гулини явно бе успяла да избегне мелето при последния скок и завърши четвърта, а Жекова все пак успя да стане и да пресече финалната линия на последното пето място, а виновничката за това - Микела Моиоли бе дисквалифицирана.

Водещи

Най-четени