Италия прегази Сърбия и се класира за финала в София 12.05 | 19:42

"Адзурите" вече очакват съперника си в битката за олимпийска квота

От Константин Симидчийски

Италия е първият финалист на олимпийския квалификационен турнир по волейбол, който се провежда в столичната зала "Арена Армеец".

В повторение на финала от Евро 2011, когато Сърбия триумфира с титлата, Италия се наложи с 3:1 (25:14 , 25:19 , 19:25, 25:16) над еврошампионите и напълно заслужи мястото си на утрешния финал за квотата за Лондон през август.

Скуадра адзура беше по-добрият отбор през цялото време, като единствено в третия гейм настъпи отпускане в редиците на Мауро Беруто. Те обаче събраха всичките си сили в четвъртия гейм и категорично победиха Сърбия.

Силният сервис и добрата блокада се оказаха най-ефективните елементи за италианците, които безпроблемно взеха трите гейма, които им донесоха победата. Единствено в третата част "адзурите" подцениха своя противник и бяха наказани за това. Андреа Бари пък доказа, че формата му в предварителната група е била случайна, като той се представи блестящо в защита и посрещане.

Иван Зайцев бе най-полезен за своите, като записа 22 точки, а сервисите му бяха много силни и затрудниха максимално сръбското посрещане. Ласко се отчете с 19, докато Фей се отчете с 13. Страхотна атака показа ветеранът Самуеле Папи, който влезе на мястото на контузилия се Пароди. Той реализира 6 точки и бе 100% в атака.

За Сърбия отново Анастасиевич бе най-резултатен с 15 точки, а Янич и Никич добавиха съответно 10 и 9. Атаката на Сърбия обаче разочарова в днешната среща.

В другия полуфинал днес един срещу друг излизат отборите на България и Германия.

Водещи