Италия спечели бронза след драма с дузпи с Уругвай 30.06 | 22:15

Редовното време и продълженията завършиха при резултат 2:2, а "адзурите" се поздравиха с успеха след 3:2 при дузпите

От Мариян Найденов

Италия надделя над Уругвай след изпълнение на дузпи в малкия финал от турнира за Купата на Конфедерациите, игран на стадион "Арена Фонте Нова" в Салвадор (Бразилия). Редовното време завърши при резултат 2:2, както и последвалите две 15-минутни продължения и така се стигна до рулетката на дузпите.

При тях имаше много драма, но "адзурите" показаха по-здрави нерви и се поздравиха с победата. Така Италия спечели бронзовите медали в турнира за Купата на Конфедерациите, а Уругвай ще трябва да се задоволи с четвъртото място.

Възпитаниците на Чезаре Прандели започнаха срещата по-активно, докато уругвайците разчитаха повече на контраатаки. Първият по-опасен удар към една от двете врати бе отправен от Антонио Кандрева след 20 минути игра, който стреля силно от дистанция, но топката мина над гредата.

Така се стигна до 24-ата минута, когато "адзурите" откриха резултата. Алесандро Диаманти стреля към вратата от фаул, топката се отклони от далечната греда, след което се удари в гърба на Фернандо Муслера и попадна в краката на Давиде Астори, който от непосредствена близост опъна мрежата за 1:0.

Уругвай отговори с опасен удар на Луис Суарес, но Буфон бе на мястото си и спаси. Малко по-късно (32') Единсон Кавани се разписа с глава след центриране от фаул, но попадението му не бе зачетено заради засада.

В ответната атака за Италия, Стефан Ел Шаарави пробва рефлекса на Муслера, но ударът на нападателя на Милан попадна точно в тялото на уругвайския страж. Няколко минути след това отново Малкия фараон се оказа на стрелкова позиция, но и този път не успя да преодолее вратаря.

До края на полувремето Джанлуиджи Буфон също трябваше да се намесва решително след изстрели на Максимилиано Перейра (37') и Диего Форлан (39').

След почивката картината на терена не се промени и двата отбора отново заложиха на атрактивен и атакуващ футбол.

В 58-ата минута Уругвай стигна до изравнителен гол, дело на Единсон Кавани. Валтер Гаргано намери чудесно нападателя в наказателното поле и Ел Матадор с диагонален удар не остави никакви шансове на Буфон за 1:1.

След това попадение урувайците натиснаха и създадоха няколко много чисти положения пред вратата на съперника си. В 67-ата минута Диего Форлан излезе очи в очи с Буфон, но и двата му удара бяха избити от италианския страж. Малко след това Алваро Гонзалес отправи тупалка от около 25 метра, но топката мина високо над вратата.

Така се стигна до 73-ата минута, когато "скуадра адзура" отново излезе напред в резултата. Автор на гола стана Алесандро Диаманти, който не остави никакви шансове на Муслера след чудесно изпълнен пряк свободен удар.

Радосттта на италианците обаче не трая дълго, защото само пет минути по-късно (78') Кавани върна жеста, на свой ред разстрелвайки Буфон от фаул за 2:2.

До края на редовното време темпото на игра спадна и не се стигна до нищо по-интересно пред двете врати, като явно футболистите се настройваха за продълженията.

В тях положения не липсваха, като за Уругвай те бяха повече. Пропуски направиха Суарес, Кавани, а в 119-ата минута Буфон изби коварен удар на Гаргано. "Адзурите" пък можеха да решат мача след изстрел на Кандрева, но топката мина на сантиметри от гредата.

Италия доигра срещата с човек по-малко, след като Рикардо Монтоливо получи втори жълт и съответно червен картон за нарушение срещу Суарес. В крайна сметка до нов гол не се стигна и така победителят трябваше да бъде излъчен след изпълнение на дузпи.

При 11-метровите наказателни удари в герой за "скуадра адзура" се превърна ветеранът Джанлуиджи Буфон, който спаси цели три дузпи - на Форлан, Касерес и Гаргано, с което донесе бронзовите медали за своя отбор.

За Уругвай точни бяха само Кавани и Суарес, докато от италианците единствен пропусна Матиа Де Шилио, след като Муслера спаси удара му. За Италия се разписаха Акуилани, Ел Шаарави и Джакерини, което се оказа напълно достатъчно за победата, дошла след 3:2 при наказателните удари.

Водещи

Най-четени