Как така се получи Испания да има пет отбора в Шампионска лига? 28.05 | 11:56

Новото правило на УЕФА доведе до интересна ситуация в групите

От Даниел Любомиров

Носителят на рекордна четвърта титла в Лига Европа Севиля получи директна квота за участие в груповата фаза на Шампионска лига от следващия сезон 2015/16.

Правилото на УЕФА е чисто ново и за първи път влиза в сила, но е изпълнено само защото и двата финалиста в ШЛ за настоящата кампания – Барселона и Ювентус – вече са си осигурили участие в групите на турнира за следващия сезон през първенствата си.

Така Испания има четири сигурни участника в ШЛ – Барселона, Реал Мадрид, Атлетико (Мадрид) и Севиля, докато Валенсия ще се опита да стане петият представител на страната, но ще трябва да премине плейофите.

Новото правило за директно участие на победителя в Лига Европа предизвика множество дискусии, а от УЕФА не се постараха да обяснят как ще бъде възможно това. Основният въпрос бе за чия сметка носителят на титлата в Лига Европа ще влезе в групите на ШЛ – генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино предизвика всеобща почуда по време на жребия за полуфиналите в двата турнира, когато намекна, че "победителят в Лига Европа ще влезе в групите на ШЛ, но това не е математически потвърдено".

Едва ден след края на финала в Лига Европа от УЕФА потвърдиха "математически" чие място ще заеме Севиля – това на шампиона в 13-тото първенство в класирането по коефициент на европейските клубни първенства. Става въпрос за Базел, който предсрочно си осигури титлата в швейцарската Суперлига.

Повече по темата и всички сигурни участници в групите на Шампионска лига вижте в Sporta.bg

Водещи

Най-четени