Какви награди ще даде държавата на олимпийските ни медалисти? 12.04 | 13:03

Решението се взима от министъра на спорта

От Ивайло Ачев

Във връзка с публикувани материали в някои медии, касаещи паричните премии на българските спортисти за Олимпийските и Параолимпийски игри в Лондон през тази година, от Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) разпространиха своята позиция:

"Наградите на медалистите се определят от министъра на физическото възпитание и спорта на Република България чрез ежегодно издавана Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от МФВС за постигнати призови класирания.

В момента тече процедура по корекция на Инструкцията, която е започната преди месеци. При изготвянето на корекцията на паричните възнаграждения е взета под внимание и справка от повечето европейски държави.

Корекцията ще засегне предимно състезателите ни в Параолимпийските игри."

Европейският опит

В справката за европейските практики, която от МФВС прилагат, са представени практиките на общо 14 европейски държави, като в доста случаи държавата не дава директно пари.

Оказва се, че Австрия, Белгия, Холандия и Дания са такива случаи - държавата не дава парични възнаграждения на олимпийските си медалисти. В тези три държави практиката е пари да се отпускат или от конкретни организации - в Дания това е Федерацията за високо спортно майсторство, в Белгия и Холандия е Олимпийският им комитет, или от правителствата на някои провинции, както е в Австрия.

Интересен случай е Финландия. Там пари се дават едва 20 до 30 години след спечелване на олимпийски медал.

Във Франция и Полша премиите за олимпийските медалисти се определят със закон преди съответните игри. В Пекин златните медалисти на Франция и в обикновените Олимпийски игри, и при Параолимпийските игри, са вземали държавна премия от 50 хил. евро, сребърните - от 20 хил. евро, а бронзовите - от 13 хил. евро.

За полските медалисти възнагражденията за игрите в Пекин са били следните - 8050 евро за злато, 6325 евро за сребро и 4600 евро за бронз. За полските параолимпийци - 4600 евро за злато, 3450 евро за сребро и 2300 евро за бронз. Иначе за игрите в Лондон се предвиждат допълнителни средства от различните полски федерации и Полския олимпийски комитет, включително автомобили за златни медалисти.

В Германия пари за олимпийски медали също не се дават от държавата, но средства се осигуряват от Германската фондация за популяризиране на спорта. За златен медал на германските олимпийци се дават 15 хил. евро, за сребърен 10 хил. евро, за бронзов - 7 500 евро. Награди има чак до осмо място в съответната дисциплина, като осмото място се награждава с 1500 евро.

Отделни награди се дават на германските параолимпийци - 4500 евро за златен медал, 3000 евро за сребърен и 1500 евро за бронзов.

В Португалия и Словакия се прави разграничение между индивидуални и отборни спортове, като наградите за индивидуалните са по-високи.

България

Според заповед от 2 февруари тази година на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков е определена сумата от 810 лева, от която се определят месечните премии на олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност. 

На Олимпийските игри в Пекин държавните премии за постиженията в леката атлетика бяха следните - 60 хил. лева за златен медал, 20 хил. лева за сребърен и 10 хил. лева за бронзов.

Награди бяха дадени и от Българския олимпийски комитет (БОК) и Първа инвестиционна банка - общо 64 хил. лева за призьорите от Олимпийските и Параолимпийските игри в Пекин. Олимпийската шампионка Румяна Нейкова (гребане) взе 20 хил. лева, сребърната медалистка Станка Златева (борба) получи 10 хил. лева, а бронзовите медалисти Радослав Великов (борба), Кирил Терзиев (борба) и Явор Янакиев (борба) взеха по 6 хил. лева.

От призьорите на Параолимпийските игри сребърната медалистка Стела Енева (хвърляне на диск) взе 10 хил. лева, а бронзовата призьорка Даниела Тодорова (хвърляне на копие) получи 6 хил. лева.

Водещи

Най-четени