Какво е Световният шампионат за издръжливост и защо трябва да го гледате? 08.04 | 15:54

Анализ на Емилиян Стойков за предстоящото начало на шампионата в един уникален моторен спорт

От Даниел Любомиров

Sporta.bg продължава да предоставя на читателите си експертни мнение от водещи български журналисти под формата на коментари, анализи и интервюта. Когато става въпрос за един от най-обичаните спортове - Формула 1 - името на Емилиян Стойков е едно от първите, за които феновете се сещат.

Ето неговия материал за Световния шампионат за издръжливост (WEC) и защо трябва българските фенове на моторните спортове да не го пренебрегват.

Всепризнато е, че през 65-годишното си съществуване Формула 1 се наложи като лидер в моторните спортове. Лидер по популярност, достигане до най-голяма аудитория и технологично развитие. С цел ограничаване на разходите и намаляване на опасно високите скорости все повече се стесняват параметрите в които един болид може да е легален.

Правилата са толкова конкретни, че иновациите, които могат да бъдат приложени след това в автомобилостроенето, намаляват, а мощността на двигателите е далеч от историческия максимум, дори с новите хибридни системи. И така Формула 1 освободи пътя за друг шампионат, в който производителите да използват гениалността на инженерите си без белезници, без тесни ограничения и правила, които не позволяват бурно развитие.

Световният шампионат за издържливост (WEC) беше възроден през 2012-та и се състои от осем кръга, като гвоздеят на програмата е "24 часа на Льо Ман" през юни, а другите стартове са с шестчасова продължителност на "Силвърстоун", "Спа", "Нюрбургринг", "Остин", "Фуджи", "Шанхай" и "Бахрейн". Състезанието на "Силвърстоун" е на 12-ти април с начален час 14:00.

Уникалният материал на Емилиян Стойков за Световния шампионат за издръжливост е за Sporta.bg. Прочетете го целия на този линк

Водещи

Най-четени