Кампанията „Аз обичам спорта” възроди рали за хора с увреждания 28.05 | 15:38

Пред храм-паметник „Свети Александър Невски" се постави началото за възраждането на автомобилното рали за хора с увреждания „Параекстрийм"

От Методий Методиев

Пред храм-паметник "Свети Александър Невски" се постави началото за възраждането на автомобилното рали за хора с увреждания "Параекстрийм". Негов патрон е премиерът на Република България Бойко Борисов, които застана с готовност в подкрепа на този амбициозен проект. Целта бе фокусиране на общественото внимание върху възможностите за социално включване и интеграция на хората с увреждания, чрез придобиване на умения за управление на моторни превозни средства, адаптирани съобразно техните специфични нужди, промяна в обществените нагласи за създаването на равни шансове за тяхното образование и трудова заетост.

Проявата е част от Националната кампания на МФВС "Аз обичам спорта". Главни организатори са Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт, Българската федерация по автомобилен спорт и Автомобилен клуб "Север".

Освен Министерството на физическото възпитание и спорта още 3 институции са партньори на тази чудесна инициатива - Министерството на труда и социалната политика, Столична община и Агенцията за хората с увреждания.

Да уважат събитието дойдоха кметът на град София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на физическото възпитание и спорта и заместник-председател на организационния комитет на ралито Иван Ценов, заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, Андрей Иванов - председател на Столичния общински съвет и председател на организационния комитата на "Параекстрийм", председателят на Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт Павел Савов, председателят на Българската федерация по автомобилен спорт и на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев, предателят на Автомобилен клуб "Север" Димитър Пенчев, народните представители Димитър Главчев, Александър Ненков и още много други гости.

Старт даваше автомобилният състезател Крум Дончев, който повози столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Пожелавам успех на състезателите, на всички, които възродиха тази прекрасна идея, която ще покаже реалните възможности на тези хора. Те могат да работят, стига институциите да им позволят. Столичната община е развила устойчива програма, насочена към подобряване качеството на живот на хората с увреждания и изграждането на по-достъпна среда за тях", каза при откриването г-жа Фандъкова.

Председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов допълни, че бюджетът за социални дейности на Община София е увеличен 8 пъти. "Амбициозна и сложна задача е предоставянето на възможности за хората с увреждания, за да работят, да са конкурентни и да спортуват. Пожалвам успех на състезателите и да победи най-добрият", каза на участниците Иванов.

"Радвам се, че подкрепих този проект. Благодаря на Павел Савов, че той е факт, защото в днешния ден се обръщаме към емоцията, свободното време и таланта на хората с увреждания", категорична бе социалната заместник-министърка Валентина Симеонова.

Атрактивното рали се проведе в 2 класа - до 1600 куб. см и над 1600 куб. см., със стандартни и оупън коли. В него участваха председателят на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски и зам.-кметът на София Албена Атанасонва, които дадоха личен пример и наравно с 30 екипажа се бориха за титлата. Състезанието протече с две демонстрации. Първата - упражнения със 7 елемента - гараж напред и назад, осморка, пълен кръг около пилон, странично паркиране, слалом между пилони и спиране на кантар. Втората - слалом между пилони в двете посоки на улица "Оборище".

Ангел Манолов от Сливен с автомобил "Рено Клио" стана първи в генералното класиране и гордо вдигна купата. На второ място със своя "Трабант" бе Николай Димитров от Стара Загора, а на трето място се класира Жельо Желев от Варна с кола "Смарт".

Купата за най-атрактивен екипаж вдигна Минчо Коралски, най-толерантен на трасето бе Павел Савов, а най-борбен е екипажът на Албена Атанасова. Иван Ценов връчи почетна купа на Цветан Иванчев, който е създател и идеолог на ралита за хора с увреждания.

Водещи

Най-четени