Карлос Сайнц с нова етапна победа на Дакар, Ценков влезе в топ 10 06.01 | 09:58

Испанският шампион увеличава преднината си, българите прогресират

От Николай Драганов

Испанският пилот Карлос Сайнц, който е и миналогодишен шампион в надпреварата успя да спечели 4-ия етап в Рали Дакар през тази година. Сайнц изпревари само с 50 секунди втория Насър Ал-Атиях от Катар.

Четвъртият етап се проведе в отсечката между Сан Салвадор и Калама и бе с обща дължина от 207 километра, като бележеше пътя през Андите до чилийската пустиня Атакама.

Българинът Петър Ценков пък записа най-доброто си класиране и зае 9-то място при АТВ-та. Другия нашенец Тодор Христов остана на 17-то място.

Вчерашната етапна победа бе общо 20-та за Карлос Сайнц в Рали Дакар в неговата кариера. От началото на тазгодишната надпревара испанецът спечели три от четирите части и е основен фаворит да спечели титлата при автомобилистите за втора поредна година. Плътно зад него обаче е неговия съотборник Насър Ал-Атиях, който го следва само на 4 минути и 24 секунди в генералното класиране.

Трети в етапа остана Стефан Петерхансел, който имаше проблеми със спукана гума, но все пак финишира само на минута и 22 секунди зад лидера Сайнц. Това означава, че Петерхансел се движи много близо до лидерите, като изостава с по-малко от 6 минути от Сайнц.

При мотоциклетистите нова етапа победа записа Марк Кома от Испания, който регистрира солидна преднина заради наказанието на Сирил Деспре от 10 минути, което автоматично изпрати Кома начело и в генералното класиране.

Първите български състезатели в Рали Дакар пък продължават да подобряват своето представяне при АТВ-та, като Петър Ценков вече е на 9-то място в генералното класиране, след като днес завърши само на 26 минути зад лидера. Другия българин Тодор Христов пък е на 21-во място.

Победител в етапа отново стана аржентинецът Томас Мафей, а представителите на домакините са окупирали и останалите челни позиции.

Днес състезанието ще продължи с етапа между Калама и Икике, който е със дистанция 423 от километра.

Водещи

Най-четени