Карлос Сайнц спечели втория етап на Рали Дакар 2011 04.01 | 09:10

Българите Ценков и Христов 16-ти и 27-ми за деня

От Николай Драганов

Испанецът Карлос Сайнц с "Фолксваген" спечели и втория етап на Рали Дакар за 2011-а година при автомобилистите, като по този начин той успя да увеличи аванса си в генералното класиране. Българите Петър Ценков и Тодор Христов пък завършиха вчерашния ден съответно на 16-то и 27-мо място.

Втората отсечка бе между Кордоба (централна Аржентина) до Сан Мигел де Тукуман (северната част на Аржентина) с обща дължина 764 км. Защитаващият титлата си от миналата година Сайнц бе най-бърз в специалните отсечки с дължина 324 км и записа време от 3 часа, 11 минути и 28 секунди. В първата част на тазгодишното издание на надпреварата, който се проведе между Виктория и Кордоба, испанският пилот също бе финиширал с най-добро време.

Той изпревари с 1 минута и 3 секунди втория Насър Ал-Атиях (Катар) с "Фолксфаген". Французинът Стефан Петерхансел с БМВ е на трето място в етапа на 14 секунди след Насър Ал-Атиях.

В генералното класиране лидер е Карлос Сайнц, следван от Стефан Петерхансел с 3.05 минути изоставане и Насър Ал-Атиях с 3.19. Петицата допълват Жиниел де Вилиер (Южна Африка) и полякът Кристоф Холовшик.

При мотоциклетистите Сирил Деспре (Франция) с КТМ спечели втория етап, като измина 300 км специални отсечки за 3 часа, 19 минути и 11 секунди. Втори остана Марк Кома (Испания) отново с КТМ - на 1.49 минути след победителя Деспре, а трети се нареди Санис Касто (Франция) с Шерко, който изостава на 3.46 минути от своя сънародник.

При АТВ-та българинът Петър Ценков регистрира изоставане 34.26 минути от водача Алехандро Патронели (Аржентина), което му отреди 16-та позиция. Другият нашенец Тодор Христов остана на предпоследното 27-мо място с повече от два часа изоставане. В генералното класиране двамата са съответно 17-ти и 28-ми, а лидер е победителят от първия етап Йозеф Махачек от Чехия, следван от Патронели.

В третия етап на Рали Дакар 2011 състезанието продължава с отсечката между Сан Мигел и Сан Салвадор.

Водещи

Най-четени