Кени Далглиш очаква възмездие за семействата на загиналите на "Хилзбъро" 15.04 | 14:22

Днес се навършват 22 години от най-голямата трагедия в английския футбол, но семействата на загиналите искат отговори

От Краси Киров

Мениджърът на Ливърпул Кени Далглиш се надява справедливостта на възтържествува за семействата на загиналите фенове в най-голямата трагедия на английския футбол. На днешната дата преди 22 години загиват 96 привърженици на Ливърпул в началото на мача срещу Нотингам - полуфинал за ФА Къп.

Кени Далглиш бе треньор на мърсисайдци по това време и ще бъде запомнен със съпричасността си към всички семейства на загиналите фенове. След трагедията всички близки на загиналите имат множество въпроси, но никой не отговаря за това какви са точните причини за трагедията. Част от привържениците загиват от задушаване, след като секторът за гости е претъпкан с хора след грешка на полицията.

Преди две години по време на отбелязването на 20-та годишнина от трагедията, от правителството на Англия обещаха да съдействат за изваждането на полицейските досиета, които съдържат доказателства, събрани от полицията, местните власти и медицинските служби.

Такива документи не стават публично достояние поне около 30 години, но след намесата на властите, това отваряне на засекретените файлове може да стане факт само след две десетилетия.

"Мисля, че сме близо до някои положителни новини за семействата, но това отне много време," заяви Далглиш пред The Daily Mirror.

"Преди две години ни обещаха да съдействат от правителството за разсекретяване на документите и сега някои семейства имат достъп до документация, която не са имали възможност да проследят."

"Затова казвам, че има малко по-добри новини за семействата. Не мисля, че болката някога ще бъде премахната. Това, което се случи там не трябва да бъде забравяно никога," добави Далглиш.

Водещи

Най-четени