Кими Райконен: Ще бъдем достатъчно бързи в Австралия 12.03 | 16:15

Първото състезание за новия сезон ще бъде и първо за финландеца от 2009 година насам и негов дебют за новия ми отбор Лотус

От Мариян Найденов

Пилотът на Лотус Кими Райконен смята, че пистата "Албърт парк" в Мелбърн ще пасне на новия болид на тима E20.

Първото състезание за новия сезон ще бъде и първо за финландеца от 2009 година насам и негов дебют за новия ми отбор.

Лотус пропусна една седмица от тестовете заради проблем с окачването на шасито, но Райконен е на мнение, че колата ще бъде достатъчно бърза в Австралия.

"Трябва да имаш добър контрол над колата, а тестовете показаха, че E20 стои добре и това ще ни е от полза. Стабилност при спиране и добро влизане в завоите помагат, по отношение на тях също се чувствам добре.

Пистата може да е хлъзгава в началото на уикенда, а времето в Мелбърн не винаги е много топло. То определено може да е доста променливо.

Това ще е първото състезание, така че не знам как ще изглеждаме спрямо другите отбори. Инженерите проведоха симулации и прегледахме данните от тестовете, така че имаме идея как би трябвало да стои колата на Албърт парк, но не можем да сме сигурни, преди да започне състезанието.

Трудно е да се каже, преди да отидем на пистата, но мисля, че сме достатъчно силни", заяви световният шампион от 2007-ма година.

Райконен повтори, че е трудно да се предвиди на кое място ще се нареди Лотус и той просто се концентрира върху собствената си програма за състезателния уикенд.

"Ще се опитам да се представя възможно най-добре. За първото състезание в Австралия искаме да направим добър уикенд, без някакви особено големи грешки.

Не знам на кое място ще застанем на старта. Никой не знае. Ако гледаме времената от тестовете всички са близо един до друг. Но не знаем с какви количества гориво са карали съперниците, а това води до огромни разлики.

Ще имаме някаква идея след тренировките в Мелбърн, а а след тестовете вече всеки ще знае в каква форма сме", смята "Ледения".

Състезанието в Мелбърн ще е първо за Райконен след въвеждането на системата DRS, но той не очаква да срещне особени трудности.

"Това все още си е състезание и като цяло е почти същото като преди, въпреки промените. DRS и KERS са просто още бутони за натискане. В тестовете, понякога ги натискаш по-рано или по-късно, но това не променя кой знае какво.

Спиранията в бокса са по-къси, отколкото преди, но пак не е нещо кой знае колко по-различно - спираш колата и после тръгваш", сподели финландецът.

Той призна, че наличието на повече тестове биха му помогнали по-бързо да си върне формата, но въпреки това е уверен в себе си.

"Винаги ти се ще да имаш повече дни за подготовка, но ситуацията е такава и трябва да се примириш с нея. През първата седмица на Херес направихме добри тестове без сериозни проблеми с колата и това бе чудесно.

Имахме проблем по време на вторите сесии в Барселона, но го оправихме и няма да се прояви отново. Сега всичко е така, както искаме да бъде и съм сигурен, че в точния момент ще натисна точния бутон.

Може би някой и друг ден в повече нямаше да е зле, но съм сигурен, че ще се справя, когато му дойде времето", категоричен е Райконен.

Водещи

Най-четени