Кими Райконен се завръща във Ферари през 2014 10.09 | 16:47

Ледения ще стане съотборник на Фернандо Алонсо от следващия сезон

От Даниел Любомиров

Ферари осъществи мечтата на Ред Бул - осигури си звездна двойка пилоти за следващия сезон 2014.

Последният световен шампион на Скудерията Кими Райконен се завръща в Маранело, за да стане съотборник на Фернандо Алонсо от следващия сезон като заместник на Фелипе Маса.

От екипа на Ферари официално потвърдиха новината, за която специалистите във Формула 1 знаеха още преди Гран при на Италия. Въпреки старанието на Маса точно на знаменитата писта "Монца", решението на Лука ди Монтедземоло няма да е в негова полза.

Така след 7 години вярна служба Маса ще прекрати отношенията си със Скудерията и има вероятност да остане без отбор за сезон 2014, макар все още маркетинговите ползи, които би донесъл, да са привлекателни за по-скромните екипи.

Райконен ще си партнира с Алонсо за първи път в кариерата си и по този начин Ферари ще стане единственият отбор през 2014-та година, чиито пилоти са ставали световни шампиони. Алонсо го направи два пъти с екипа на Рено през 2005-та и 2006-та, а Райконен на следващия сезон - 2007-ма именно с Ферари.

Райконен беше изхвърлен от Лука ди Монтедземоло през 2009-та година (като му бяха платени 18 милиона евро), именно за да може да бъде привлечен Фернандо Алонсо и поради тази причина повечето специалисти оставаха скептични около шансовете на Ледения отново да стане пилот на "черните кончета".

"Какво толкова стана с Райконен във Ферари? Станахме шампиони", заяви небрежно самият Монтедземоло пред репортери през уикенда на "Монца", с което "отвори вратата" на Айсмен обратно на Маранело.

Sporta.bg ви предоставя цялостен профил на кариерата на Кими Райконен НА ТОЗИ ЛИНК.

Според различни спекулации с връщането на Райконен Ферари се опитват да накажат Фернандо Алонсо и да го предупредят, че от следващия сезон той няма да се ползва с привилегиите на пилот номер 1.

Това се случва поради факта, че Алонсо си навлече гнева на Скудерията с няколко гневни изблика по адрес на екипа, който "не му предоставя шампионски болид".

Финансовите и политически аспекти на сделката между Райконен и Ферари можете да научите в Sporta.bg

 

Водещи

Най-четени