Клечеров и Анев останаха извън зоната на точките в преследването 04.12 | 18:00

Представителките ни при жените не стартираха в надпреварата в Йостерсунд

От Михаела Ганчева

Французинът Мартен Фуркад спечели преследването на 12.5 километра за мъже - първи старт от Световната купа по биатлон за мъже в шведския курорт Йостерсунд.

Фуркад бе безапелационен в стрелбата си, свали всичките 20 мишени по трасето и финишира с време 32:56,0 минути. Това е втори успех за младия талант през кампанията, като в петък той спечели и индивидуалната дисциплина на 20 к.

Второто място остана за Емил Хегле Свендсен (Норвегия), който направи две грешки на огневия рубеж и изостана с 25.5 секунди от победителя, но успя да изпревари чеха Ярослав Соукуп със силен финален спринт.

Носителят на Световната купа за миналия сезон Тарей Бьо (Норвегия) завърши четвърти с три грешки в стрелбата и на 52.0 пасив от Фуркад.

Двама българи участваха в състезанието, но не успяха да влязат в зоната на точките. Михаил Клечеров завърши 39-ти с три грешки и 3:46.1 минути изоставане от Фуркад. Красимир Анев пък остана 44-ти с четири грешки в четирите стрелби, на 4:05.5 минути след победителя.

В класирането за Световната купа начело е Мартен Фуркад (Франция) със 163 точки, пред Карл-Йохан Бергман (Швеция) и Емил Хегле Свендсен (Норвегия), двамата с актив от 122 точки.

В женската надпревара триумф на шведска земя направи норвежката Тора Бергер, която не даде шанс на конкуренцията в преследването на 10 км. Право на участие в дисциплината имаха и българките Ния Димитрова и Емилия Йорданова, но двете решиха да не стартират.

Иначе второто място в Йостерсунд остана за Каиса Макарайнен от Финландия, която допусна две грешки в стрелбата и финишира на 33,2 секунди след победителката. Трета остана германката Магдалена Нойнер.

В генералното класиране след три старта начело е Магдалена Нойнер със 156 точки, следвана от Каиса Макарайнен със 145 и Тора Бергер - 126.

Водещи

Най-четени