Ключовете за успех на България срещу Италия 18.07 | 17:18

Грешките от мача с Арженита не трябва да се повтарят

От Иво Вецев

Снощи, малко след 05:00 часа българско време всички фенове на волейбола у нас си отдъхнаха дружно, след като Самунев заби през центъра и донесе успех с 25:23 в четвъртия гейм срещу Аржентина. Така срещата приключи при 3:1 и България взе ценни три точки, въпреки че загуби един гейм срещу "гаучосите".

Никой обаче не трябва да се заблуждава - "лъвовете" бяха далеч от най-доброто си състояние. Дали заради часовата разлика, дали заради върлуващата в лагера ни настинка или каквото и да е друго, националите не бяха на ниво, а срещата беше "на кантар" до самия край.

Възпитаниците на Камило Плачи трябваше да направят два обрата, за да стигнат до 3:1, което нагледно показа, че нервите на отбора са по-здрави година след 4-то място на Олимпиадата, а в най-тежките точки показаха, че може да се разчита на всеки един от тях.

С изключение на това обаче, рано тази сутрин се забелязаха доста грешки, които всички останали отбори, срещу които ще играем, ще накажат безпощадно.

Сервисът беше под всякаква критика, а Цветан Соколов, който буквално прегази сам Аржентина, така и не намери нужното постоянство на този елемент. Грешки бяха много досадни, като подарихме почти цял гейм само от сбъркан сервис. Йосифов и Соколов, които трябва да натискат здраво със своя начален удар, трябва бързо да оправят този елемент в играта си, защото са нужни, още тази нощ. Грешките от флот са още по-изнервящи и Плачи със сигурност е обърнал внимание на своите волейболисти, че с толкова, нека го наречем, нелеп начален удар не ни чака нищо добро.

Радостното вчера беше, че и Аржентина бъркаше при начален удар и това леко поизравни грешките, които обаче си останаха в полза на нашите представители. Тази нощ това няма да е така, защото Италия показа по време на цялата Световна лига до момента, че този елемент им е от най-важните. Именно с него успяха да спечелят бронза в Лондон миналата година, побеждавайки България с 3:1.

Рано тази сутрин Де Чеко разби посрещането ни, а беше единственият, който изпълняваше толкова силен сервис. Това може би се дължи на ниска концентрация, като дори Теди Салпаров направи няколко грешки в посрещане, което е доста нетипично за него.

Днес, концентрацията трябва да е на върхово равнище, защото Салпаров и ко ще посрещат сервисите най-вече на Зайцев, Пароди и Савани, като особено капитанът на "скуадра адзура" буквално ни попиля в мача за бронза на Олимпиадата. Плачи обаче познава много добре този отбор на Италия и ще подготви момчетата отлично за италианската стратегия.

Вниманието в нападение пък ще бъде насочено към Иван Зайцев, който кара най-добрите си месеци в италианския национален отбор. Той е №1 по точки и №3 в  така в Световната лига, а освен това е №8 на сервис. При всички положения, той ще е най-опасен за българската защита и блок, като задължително трябва да се вземат мерки, за да не се стигне до ситуацията, в която изпаднахме срещу Аржентина. Споменът е пресен и трябва да се вземе поука, защото Кирога буквално се подигра с българския блок.

За България най-важния елемент ще бъде сервисът. При силен начален удар Травица няма да може да използва вариативността на италианските нападатели, а това ще улесни задачата на нашия блок. Срещу Аржентина се видя, че защитата ни е на ниво, но сервисът е от изключително значение. Ако бъде изпълняван така, както тази сутрин, загубата ни е гарантирана.

Важна е и играта в нападение, основно на Тодор Алексиев и Тодор Скримов/Валентин Братоев. Соколов вчера нямаше спирка, но основните ни посрещачи нямаха успешни дни (като изключим първия гейм за Скримов и края на геймове №2 и №4 за Алексиев). И тримата трябва да вдигнат процентите си в атака от мача с Аржентина, защото, за разлика от "гаучосите", Италия разполага с отлична блокада, както и с един от най-добрите играчи на този елемент в света - Емануеле Бирарели.

"Лъвовете" имат златен шанс да дадат всичко от себе си тази вечер, да стигнат до победа и да починат спокойно преди решителния полуфинал, за да може България най-накрая да играе мач за златните медали. Всичко това обаче минава през успех срещу Италия. Родните национали знаят как се бие "скуадрата", но трябва да бъдат много внимателни, защото всяка грешка ще бъде наказана. Успех!

Водещи

Най-четени