Кокала и Локомотив (София) застават на пътя на Левски към Купата 17.04 | 10:10

Двата отбора се изправят един срещу друг в първо действие от битката за място на финала, а мачът е от 17:45 часа

От Божидар Азманов

Днес от 17:45 часа на стадион "Георги Аспарухов" един срещу друг се изправят отборите на Левски и Локомотив (София) в първо действие от битката за място на финала за Купата на България. Двата тима трябва да определят кой измежду тях ще бъде по-достоен да се изправи срещу победителя от другия сблъсък между Славия и Берое.

Несъмнено изходът от от двубоя е важен и за "сините", и за "железничарите". Левски остана единствен от сочените за фаворити за трофея тимове. 26-кратните шампиони не са печелили отличие от 2009 година насам, когато станаха шампиони.

За последно Купата на България пък бе на стадион "Георги Аспарухов" през доста далечната вече 2007 година и със сигурност в Левски всички за зажаднели за отличие. Факт, който се вижда от реакциите и думите на всички в клуба.

Нещо повече - Купата може да се окаже най-прекият път към Европа, при положение, че слабите игри на левскарите в шампионата продължат. Всички помнят миналата година, когато отборът започна пролетния полусезон като фаворит за титлата, а в крайна сметка едва успя да се вмъкне в тройката с кански мъки.

В Локомотив нещата са малко по-различни. "Железничарите" спечелиха отличието през 1995 година, а оттогава още четири пъти тимът е стигал до тази фаза на турнира. Последният случай обаче беше през сезон 2003/2004. В момента Емил Велев и неговите футболисти са много по съсредоточени в представянето си в А група, където оцеляването им продължава да е под сериозна въпросителна и Купата остава на заден план.

Никой обаче не се съмнява, че ако има някой, който може да хвърли сензацията на полуфиналите, това е Кокала. Човекът, който в предишните два сезона последователно изведе Славия и Локомотив (Пловдив) до финал а в надпреварата. Доказа го и сега с елиминирането на ЦСКА.

Левски определено е фаворит в сблъсъка, но формата, която демонстрират "сините" от началото на пролетния полусезон е такава, че сензацията при евентуален крах срещу Локомотив няма да бъде чак толкова голяма. От началото на месец март насам левскарите записаха куп слаби игри, а измъченият успех срещу "червено-черните" в събота бе може би най-доброто им представяне от мача с Черноморец насам.

Двубоят бе много дискутиран в последните дни, като основно това се дължи на скандалното съдийство на Стефан Спасов. С човек повече през по-голямата част на двубоя Левски успя да измъкне победата. Неприятното за тима след срещата бе контузията на голмайстора на А група Базил де Карвальо. Добрата новина обаче е победният гол на Жоао Силва, който ще трябва да замести сенегалеца и днес.

Още в събота обаче Локомотив ни демонстрира непримиримият си характер и успя да изравни на "Герена" в момент, в който Левски имаше числено преимущество.

Новият наставник на "сините" Николай Митов отново показа самочувствие на вчерашната пресконференция и заяви, че място за напрежение няма.

"Мачовете за купата са различни. Нормално е да търсим победа тук, а на реванша просто да изиграем второто полувреме. Не ме притеснява контузията на Де Карвальо, защото това е футболът. Видяхте, че Жоао Силва влезе и реши мача. Всеки трябва да получи своя шанс", категоричен бе Митов.

Освен на своя голмайстор Левски няма да може да разчита на наказания Рене Михелич, който е и с травма от предния двубой с "червено-черните". Дълготрайна контузия има и Владимир Гаджев. Това поставя въпроса кой ще застане зад Жоао Силва днес.

Един от вариантите е младият Антонио Вутов, който се включи чудесно в съботния мач. До този момент обаче той не е играл като титуляр във важен мач на Левски. Другата възможност е Христо Йовов, който бе сред стартовите 11 преди четири дни. Голямата питанка тук е дали 35-годишният ветеран ще издържи на физическото натоварване.

В краен случай Митов би могъл да постави някой от фланговите футболисти на Левски зад централния нападател или да премести по-напред капитана Станислав Ангелов, но второто би отслабило дефанзивната част от халфовата линия на тима, особено ако Димов отново играе като централен защитник. В групата за мача все пак се връща бранителят Йордан Милиев, който страдаше от контузия. Сред избраниците на Митов отново е младият Пламен Тонев Илиев, а отсъстват две от новите попълнения - Пламен Димов и Милен Василев.

В Локомотив бяха много огорчени от съдийството на Стефан Спасов преди четири дни и поискаха отмяна на червените картони на Том и Александър Бранеков. В дните след мача наставникът Емил Велев дори подметна, че отборът може да не се яви за двубоя на "Герена" днес, а изпълнителният директор на клуба Георги Марков предложи Локомотив да излезе със седем души днес, за да пази останалите за двубоя с Ботев (Пловдив) за първенство.

В лагера на "железничарите" не бяха очаровани и от назначаването на Христо Ристосков за главен съдия на срещата днес, но все пак изразиха надежда, че той ще се справи по-добре от своя колега Спасов.

Кадровите проблеми за Емил Велев са свързани с контузиите на Маркиньос и Марчо Дафчев, както и наказанията на Евертон Джилио-Том и Александър Бранеков. Дисциплинарната комисия към БФС вчера не излезе с окончателно решение по жалбата за картоните в шампионатния двубой и така играчите остават със спрени права.

Очаква се мястото на Бранеков в защита да бъде заето от Николай Николов, а Том да бъде заменен от сънародника си Уилкер, който дебютира за "железничарите" на "Герена". Като титуляр на върха на атаката може да започне и голмайсторът от първата среща Крум Бибишков.

При всички положения двубоят ще е много интересен и емоционален. Дали Левски ще си осигури комфортен аванс преди реванша или Локомотив ще мине път на пореден съперник? Отговорите ще научим по-късно тази вечер.

Вероятни състави:

Левски: Пламен Илиев, Дъстли Мюлдер, Ромен Ели, Даниел Димов, Нуно Пинто, Станислав Ангелов, Стефан Велев, Антонио Вутов, Илиян Йорданов, Гари Родригес, Жоао Силва.

Локомотив (София): Божидар Митрев, Николай Николов, Илиян Гаров, Александър Дюлгеров, Румен Трифонов, Светослав Петров, Уилкер, Даниел Пеев, Димитър Илиев, Крум Бибишков, Бранимир Костадинов.

Водещи

Най-четени