Колосите от Група C в битка за лидерството 10.06 | 11:54

Испания и Италия излизат един срещу друг в Гданск, давайки начало на кампанията си на Евро 2012

От iNews.bg

Има ли сили Испания да се превърне в първият национален тим в историята, който успява да спечели последователно три големи футболни форума? След като грабна европейската титла в Австрия и Швейцария през 2008 година, а две години по-късно се изкачи за първи път и на световния връх, "Ла Роха" е изправена пред сериозно, сериозно предизвикателство.

Тази вечер от 19.00 часа Испания стартира кампанията си на Евро 2012 в Полша и Украйна, а съперник на иберийците в Гданск ще бъде четирикратният шампион на планетата Италия. Сблъсък, който би трябвало да отговори на два основни въпроса - с право ли Испания е считана за основен фаворит и на тазгодишния форум, и има ли потенциал Италия да оправдае статута си на "черен кон" - потенциален шампион, който малко хора са слагали в сметките.

Двубоят между Испания и Италия е първи от Група C на турнира, където са още отборите на Хърватия и Ирландия, които играят по-късно днес.

Тази компания далеч не е толкова безобидна за испанци и италианци, колкото може би изглежда, поради което и всяко едно поражение в група С може да струва скъпо на двата основни фаворита за продължаване към ¼-финалите.

"Ла Роха" без двама от най-видните си герои


Селекционерът на Испания Висенте дел Боске не може да разчита на двама от най-доверените си войници, които бяха със съществена роля за успехите на "Ла Роха" в последните четири години. Реализатор №1 в историята на тима Давид Вия и сърцето на испанската отбрана Карлес Пуйол пропускат европейския форум поради контузии, като предстои да видим как мустакатият специалист ще се адаптира в създалата се ситуация. И ако Дел Боске имаше повече време, за да построи състава си без отдавна контузения Вия, то новините за Пуйол дойдоха съвсем скоро.

Макар и спечелили всичко в последните четири години, испанските футболисти не показват признаци, че са заситени от успехи. Иберийците постигнаха стопроцентов актив от победи по пътя си към Евро 2012, а предизвикателството да напишат история, печелейки и този турнир, вероятно ще ги мотивира повече от всякога.

Да бъдеш извън сметките често е хубаво нещо

Колко хора, които познавате, поставят този тим на Италия сред своите фаворити за спечелване на Евро 2012? Вероятно не много. Рядко споменавана в компанията на Испания, Холандия и Германия, "скуадра адзура" стартира в турнира със статут на "черен кон", или иначе казано - фаворит в сянка.

Завръщането на Марчело Липи начело на Италия доведе до катастрофални резултати на последното Световно първенство, където "адзурите" дори не успяха да преминат груповата фаза. Мерките в последствие бяха неизбежни. Местната асоциация назначи далеч по-младия Чезаре Прандели, а италианският състав най-сетне бе обновен. Много от героите от Германия'2006 предадоха палката на по-млади свои наследници, с което и бе затворен един цикъл, давайки се начало на нов. Тазгодишното Европейско първенство е първият сериозен тест за "новата" Италия на Прандели, като предстои да видим докъде ще стигне тя.

Торес за Испания, но и за себе си


Подиграван, унижаван, нещастен - почти всички негативни емоции се стовариха върху главата на Фернандо Торес, откакто русокосият нападател осъществи рекорден за английския футбол трансфер в Челси през месец януари миналата година.

Кариерата на Ел Ниньо на "Стамфорд Бридж" така и не може да потръгне, но това Европейско първенство може да се окаже изключително важно за голмайстора. Дори и за клубната му кариера. След като постигна първи триумф в Шампионската лига през май, Челси най-вероятно ще се раздели с голямата си легенда Дидие Дрогба, който ще отстъпи мястото си на някого друг.

Дали това ще е Фернандо Торес, все още е рано да се каже, но ако бившият ас на Ливърпул съумее да преоткрие себе си, изнасяйки силни мачове по терените на Полша и Украйна, това може да означава и своеобразно възраждане на кариерата му. Ел Ниньо ще играе за родината си, но и за себе си.

Лошите момчета в атака


Ако преди време някой беше казал, че Италия ще стартира участието си на голям форум с нападателно дуо Марио Балотели - Антонио Касано, вероятно много от пуританите на Апенините биха извършили харакири.

По всичко изглежда обаче, че през това лято ще наблюдаваме един крайно любопитен дует в атаката на "скуадра адзура". Двете лоши момчета на италианския футбол Марио Балотели и Антонио Касано ще застанат рамо до рамо (поне според прогнозите, б.а.), като предстои да видим до какво ще доведе тази крайно любопитна комбинация от гений, ексцентризъм и необуздани нрави.

Последната година бе тежка за Касано, който претърпя сърдечна операция и дори кариерата му бе поставена под въпрос. Но сега ФантАнтонио отново играе футбол, а Италия ще има нужда от фантазията му, за да търси неортодоксалните ходове в своите срещи. За Супер Марио пък надали има какво още да се каже - Балотели определено не е наред с главата, но знае как да вкарва топката в мрежата.

Изящните маестро в средата

Досега стана дума за нападателите, но днес футболните фенове ще имат страхотния шанс да наблюдават по едно и също време двама от най-прекрасните плеймейкъри във футболната игра за последните 20 години.

Един срещу друг в Гданск излизат Шави Ернандес и Андреа Пирло, които с времето се превърнаха в еталон за позициите, които заемат на терена. Съвършен контрол над топката, прецизност при паса до последния милиметър, неограничена креативност и уверено размахване на диригентската палка - Шави и Пирло са истински мастодонти в полузащитата, а испанци и италианци ще разчитат изключително много на своя маестро. Също както го правят отборите на Барселона и Ювентус, където двамата диригенти играят с не по-малък успех.

Вероятни състави:

Испания: Касияс, Арбелоа, Рамос, Пике, Алба, Шаби Алонсо, Бускетс, Давид Силва, Шави, Иниеста, Торес

Италия: Буфон, Бонучи, Де Роси, Киелини, Маджо, Мота, Пирло, Маркизио, Балдзарети, Балотели, Касано

Водещи

Най-четени