Котоошу и Аоияма с нови победи в Токио 14.01 | 11:51

Махлянов и Иванов са сред осемте бойци с перфектен актив след 2-ия кръг

От Даниел Любомиров

Българските представители в елитната сумо дивизия Калоян Махлянов и Даниел Иванов се поздравиха с нови победи в първия за 2013-та класически турнир "Хацу башьо" в дворец "Кокугиган" в Токио.

След като вчера Котоошу повали "секиваке" Тойоношима, днес се справи със съпротивата на "магаешира" Шонозан с непривичната за себе си техника "уватенаге".

Махлянов едва за четвърти път в последните 6 турнира, в които участва, прибягва до това движение, за да изтласка противник от дохьото.

"Уватенаге" е една от най-често използваните техники в сумото и представлява тръшване на клея от страна на атакуващия чрез външен захват на колана. Така потърпевшият се озовава на земята, а противникът му се извърта от него в течение на схватката.

Котоошу е един от осемте сумисти, които стартираха турнира в японската столица с 2 победи от първите си дуели на тепиха.

С перфектна статистика до момента е и Даниел Иванов, който приложи успешно прийома "хатакикоми" срещу непретенциозния противник Масунояма. Той бе понижен в ранг "юрьо", който е вторият най-слаб в йерархията на сумото и не представляваше трудност за българския боец.

"Синята гора" обича да използва "хатакикоми" и за 7-ми път го прилага успешно в елитните турнири, като най-любимата му техника си остава "ошидаши". Вчера Аоияма надделя над Такаясу чрез прийома "цикиотоши".

Баруто, който пропусна два турнира от 2012-та заради травми, записа първо поражение в Токио от Котошогику. Естонският исполин се нуждае от 10 победи, за да върне ранга си "одзеки".

Хакухо по подобие на българите не сбърка срещу Аминишики и го тръшна с "уватенаге", а другият Велик шампион Харумафуджи също продължава без грешка след успех над Мьогирю със същата техника.

Утре Калоян Махлянов ще се изправи срещу "магаешира-1" Аминишики, а Даниел Иванов среща "магаешира-8" Чийотайрю.

Водещи

Най-четени