Котоошу пред угрозата да загуби ранга си "одзеки" 09.11 | 17:09

Калоян Махлянов се нуждае от минимум 8 победи на турнира във Фукуока, за да не бъде понижен в йерархията

От Даниел Любомиров

Калоян Махлянов - Котоошу ще бъде поставен в положение "кодобан" на предстоящия ноемврийски турнир във Фукуока.

Това означава, че българският топ сумист ще се нуждае от положителен баланс в надпреварата (спечелване на минимум 8 победи), за да запази ранга си "одзеки".

Цялата информация преди турнира по традиция беше представена в новото бандзуке - официален лист за ранговете, което предшества всяка една надпревара за Купата на императора.

Котоошу не е единственият, заплашен с понижаване в йерархията на древния японски спорт. На прицел са още съотборникът му в школата "Садогатаке" Котошогику и естонският есполин Баруто, които също са "одзеки".

Sporta.bg припомня, че на предишния супертурнир в Токио 29-годишният боец от Велико Търново бе покосен от контузия, която го накара да се откаже преди края на схватките. Освен всичко друго, Котоошу страда от хронична травма в коляното, която също му създава проблеми периодично.

В дуела с Тойоношима в японската столица Калоян Махлянов нарани дясното си рамо и трябваше да напусне преждевременно надпреварата, заради което в момента се намира в "кодобан".

Състезанието във Фукуока е последно за календарната 2012-та година и ще се проведе между 11-ти и 25-ти ноември.

В първия кръг Калоян Махлянов ще се изправи срещу "магаешира-2" Шохозан.

Другият българин в елитната сумо дивизия Аоияма отново ще се подвизава като "магаешира-5" и започва турнира срещу "магаешира-4" Масунояма.

Както е известно, Даниел Иванов беше промотиран в четвъртия по сила ранг "комосуби", но заради негативната си статистика на турнира в Токио, беше понижен отново до "магаешира".

Водещи

Най-четени