Котоошу се отказа от турнира в Токио, Аоияма печели 21.09 | 12:01

Махлянов не се яви за схватката си от 7-ия кръг

От Даниел Любомиров

Калоян Махлянов не се яви за схватката си от 7-ия кръг на есенния турнир по сумо в японската столица Токио, който се провежда в императорския дворец "Рьогоку Кокугикан".

След като се представяше блестящо в първите 4 кръга на надпреварата, българският "одзеки" допусна внезапен срив във формата си и наниза 2 поредни поражения, като те може би се дължат на контузия.

Именно това изглежда главната причина Котоошу да не се яви за двубоя си с "комусуби" Такаясу, при което му бе присъдена служебна загуба. Така балансът към момента на българския "одзеки" е 4-3, а ако и утре не се яви, ще се откаже окончателно от участието си в турнира.

Има вероятност Махлянов отново да изпадне в положение "кадобан", ако приключи турнира в Токио с 4 победи и 11 поражения (служебни загуби ще му се начисляват до края). Това за последно му се случи на предишния турнир в Токио през май, когато той се нуждаеше от поне 8 успеха, за да остане "одзеки".

Другият българин в елитната дивизия - Даниел Иванов - постигна втората си победа в Токио, след като използва успешно техниката "хатакикоми", за да надделее над "магаешира-5" Аминишики.

"Хатакикоми" е една от най-прилаганите хватки за контраатака, при която атакуващият боец използва инерцията на опонента си и натиска рамото му надолу (може и да го удря), за да го принуди да докосне глината.

Най-добрият "одзеки" Кисеносато победи чрез "ошидаши" "секиваке" Мьогирю и продължава да бъде на второ място в класирането с 6 успеха и 1 поражение.

Великият шампион Харумафуджи спечели с "йорикири" 5-ата си победа в турнира, този път над "магаешира-4" Тойохибики.

Лидерът във временното класиране "йокодзуна" Хакухо продължава да бъде единственият без поражение в Токио, след като срази чрез "хикиотоши" "магаешира-3" Чиотайрю.

Водещи

Най-четени