Котоошу се предаде 03.02 | 10:48

Родният сумист вече не е българин, но защо?

От Мариян Найденов

Първият европейски сумист, печелил Купата на императора, Калоян Махлянов вече не е български гражданин.

Известният с прозвището си Котоошу гигант, който е и най-високият боец в древния спорт, от вчера вече официално е японец, след като молбата му да бъде приет за поданик на Страната на изгряващото слънце бе удовлетворена.

През ноември миналата година роденият в село Джулюница спортист подаде молба за освобождаване от българско гражданство, за да може да вземе японско такова.

Причината за това няма нищо общо с чувствата на Калоян към родината, а е свързана с професионалната му реализиация след приключването на кариерата му като сумист.

Котоошу е получил покана да стане национален треньор и преподавател по сумо от Японската федерация, но условието е, че постът може да бъде заеман само от японски граждани.

Калоян Махлянов живее в Япония повече от 10 години и е доста известен в многомилионната островна държава. В свои интервюта той неведнъж е споделял, че възприема страната като своя втора родина и възнамерява да остане да живее и работи там и след приключването на активната си си състезателна кариера.

През февруари 2010 г. Котоошу се ожени за японската красавица Асако Андо, а година и половина по-късно проплака и първородният им син Кирил. Махлянов е приел фамилията на своята съпруга - Андо.

30-годишният българин направи своя пробив в японското сумо през 2002 г., като през ноември 2005 г. стана първият европеец, който носи второто по сила звание в спорта - "одзеки”. Той загуби ранга си след серия от контузии в края на миналата година.

Най-големият успех в кариерата на Котоошу е спечелването на Купата на императора през май 2008 г. - нещо, което все още никой друг европейски сумист не е успявал да повтори.

Водещи

Най-четени