Краси Анев с исторически резултат на Световното 09.02 | 16:00

Българският талант записа най-доброто си постижение в биатлона на такова ниво

От Даниел Любомиров

Българският национал по биатлон Красимир Анев направи блестящ спринт и записа най-добрия си резултат в кариерата на Световни първенства.

В Шампионата на планетата в Нове Место (Чехия) Анев финишира 11-ти в спринта на 10 км, с което за пореден път записа името си в историята на белия спорт в България. Досега върховото постижение на родения в Самоков спортист беше 19-ата позиция в индивидуалния старт в Руполдинг (Германия) миналата година.

Днес обаче Краси надскочи себе си и записа историческия си резултат след перфектна стрелба и невероятно ски-бягане, като финишира с пасив от 48.3 секунди спрямо победителя Емил Хегле Свендсен.

Голямата надежда на Норвегия оправда високите очаквания и грабна златния медал, като направи 1 грешка при второто си посещение на огневия рубеж и завърши състезанието за 23:25.1 минути.

Така Свендсен се пребори с огромната конкуренция най-вече в лицето на Мартен Фуркад, който също сгреши при втората стрелба, но накрая не можа да надбяга шведа и приключи с изоставане от 8.1 секунди на втора позиция.

Свендсен прибави още един златен медал след онези от 2008-ма година в индивидуалния и масовия старт в Йостерзунд. Той е действащ олимпийски шампион от Ванкувър в индивидуалния старт и като част от смесената щафета на Норвегия.

Трети се нареди състезаващият се за Словения Яков Фак, който беше перфектен на огневия рубеж и приключи на 11.2 секунди от победителя.

Близо до медал стигна легендарният норвежец Оле Ейнар Бьорндален, но за съжаление на ценителите на белия спорт, той направи 1 грешка в стрелбата и финишира на 4-то място в крайното класиране.

Пред Красимир Анев завършиха още Дмитрий Малишко (Русия), Алексис Бьоф (Франция), Антон Шипулин (Русия), Фредерик Линдстрьом (Швеция), Евгени Устюгов (Русия) и Симон Едер (Австрия).

Владимир Илиев завърши на 43-ти, главно заради трите си грешки в стрелбата, Мирослав Кенанов запълни топ 70, а ветеранът Михаил Клечоров се нареди 91-ви с 4 пропуска.

Водещи

Най-четени