Кубрат Пулев: Горд съм от постигнатото в името на моята родина 21.09 | 16:26

Европейският и интерконтинентален шампион говори преди важния мач с Александър Устинов

От Иво Вецев

Не са много хората, които са успели да се наложат толкова бързо в професионалния бокс в тежката категория, и то за толкова кратко време. Скоро обаче Интерконтиненталния и Европейски шампион на IBF Кубрат Пулев ще има възможност да защитава титлите си срещу Александър Устинов, като евентуална победа може да му донесе и първото място в ранглистата на IBF.

През май тази година Кобрата победи Александър Димитренко в спор за европейската титла, а на 29-и септември в Хамбург ще защитава тази титла срещу Устинов. Този двубой също така може да му осигури и шанс да се бори за световната титла в тежка категория.

Ето и какво каза българският боксьор в интервю за Sporta.bg преди двубоя си срещу руснака:

Кубрат Пулев, първата ти защита на Европейската титла ще е на 29-и септември. Как върви подготовка?

Както обикновено е доста натоварено. Взех си кратка почивка след мача с Димитренко. След това започнах с основни тренировки в България. След това летях за Берлин, където две седмици работих върху атлетичността си. Върнах се в София за няколко дни. В края на тази седмица ще съм приключил четириседмичната спаринг фаза в Берлин. Чувствам се добре и съм готов.

След Александър Димитренко те чака нов "голям" боксьор в лицетно на Александър Устинов. Какво мислиш за човека, който най-вероятно ще тежи около 135 килограма?

Александър Устинов е като планина. Той не само е няколко сантиметра по-висок от мен, но и тежи доста повече. Това ще си проличи и в силата, с която удря. Трябва да съм напълно концентриран, когато съм на ринга с него. Думите, че "един удар може да реши цял мач в тежката категория" важат с пълна сила за този двубой.

Каква ще бъде стратегията ти за двубоя?

Определено, за да спечеля този мач, ще трябва да се възползвам от атлетичността си, скоростта си и ловкостта си. Той няма опит в аматьорския бокс и затова смятам, че ще имам предимство що се отнася до техническите ни качества.

Този двубой не е само за Европейската титла, но също така и за първото място на Международната Боксова Федерация (IBF). Колко е близо шансът да се бориш за световната титла?

Аз изпълних своя мечта, печелейки Европейската титла. Сега ще защитавам титлата си за първи път. Това да бъда на върха в тази дивизия ще бъде просто бонус към всичко това. Засега моят приоритет е да се наложа като топ боксьор в тежката категория, когато се срещна с Устинов. Екипът ми ще решава какво ще се случи след този мач. Те знаят кое е най-доброто за мен.

Как реагираха хората в България на твоя успех?

Те бяха много щастливи - аз съм първият българин, който печели европейската титла в тежка категория. Когато се разхождам из града, хората ме разпознават и ми благодарят. Понякога това ме кара да се чувствам неловко. Въпреки това аз съм горд от това, което постигнах в името на моята родина.

Какъв изход очаква гордият европейски шампион от двубоя с Устинов?

Александър Устинов не е някой, който можеш да победиш лесно. Подготвям се възможно най-добре за срещата. Досега това сработваше срещу миналите ми съперници. Затова аз се надявам, че след срещата в Хамбург ще мога все още да се наричам Европейски и Интерконтинентален шампион на IBF.

Водещи

Най-четени