Късен гол измъкна Борусия (Д) в Донецк 13.02 | 23:55

Немският шампион стигна до равенство 2:2 при визитата си на Шахтьор

От Божидар Азманов

Шахтьор Донецк и Борусия Дортмунд не успяха да се победят в сблъсъка между шампионите на Германия и Украйна в Шампионската лига и отложиха развръзката за реванша на "Сигнал Идуна Парк". Двата тима направиха равенство 2:2 в Донецк, което прави "жълто-черните" фаворит преди реванша.

Резултатът откриха домакините след прекрасен гол от пряк свободен удар на капитана им Дарио Сърна в 31-та минута. 10 минути по-късно Роберт Левандовски показа съобразителност в наказателното поле на Шахтьор и успя да изравни, не и без помоща на късмета. Влезлият като резерва Дъглас Коща отново изведе своите напред с попадение в 68-та минута, но Матс Хумелс донесе равенството на своя тим с точен удар с глава в 87-та минута.

Двата тима изиграха равностоен двубой, по-голямата част от който бе подчинен на стремежа им да допуснат колкото се може по-малко грешки. По-настоятелният отбор бе този на домакините, но немския състав игра изключително правилно през целия двубой и в крайна сметка равенството бе най-логичният резултат.

За Шахтьор мачът бе първи от 70 дни насам, тъй като в шампионата на Украйна в момента тече пауза. Борусия Дортмунд пък концентрира всичките си сили върху добро представяне в Шампионската лига, тъй като в Германия изостава на цели 15 точки от лидера Байерн Мюнхен и на практика няма сериозни шансове за титлата.

Големия липсващ в състава на Мирча Луческо бе бразилецът Вилян, който през зимната пауза в шампионата на Украйна бе трансфериран в Анжи (Махачкала). Неговото място трябваше да заеме новото попълнение Тайсон, който пристидна на "Донбас Арена" от Металист (Харков). За Борусия Дортмунд извън строя бе полузащитникът Илкай Гюндоган, който страда от травма, но за сметка на това на линия бе Марсел Шмерцел, който по рано през седмицата имаше проблеми с глезена.

Двубоят започна равностойно и в първите минути атаки имаше и към двете врати, а двата отбора дебнеха грешка на съперника, от която да се възползват. Първата сериозна опасност дойде пред вратата на домакините. В 17-та минута Матс Хумелс удари напречната греда, след като засече с глава центриране от ъглов удар. Три минути по-късно Ройс пробва далечен изстрел, но Пятов закова топката в ръцете си.

Борусия продължи да бъде по-опасният от двата състава, докато атаките на възпитаниците на Мирча Луческу спираха в добре организирания защитен вал на Борусия. Въпреки това домакините първи успяха да стигнат до попадение.

След половин час игра Фелипе Сантана наруши правилата срещу Луис Адриано пред дъгата на наказателното поле. Топката бе поставена на около 27 метра разстояние централно срещу вратата на Роман Вайденфелер, а зад нея застана капитанът на Шахтьор Дарио Сърна. Последва изключително изпълнение, което не остави шансове на Вайденфелер и 1:0 за тима от Донецк.

Футболистите на Юрген Клоп обаче не се стъписаха и 10 минути по-късно изравниха резултата, макар и по малко комичен начин. Марио Гьотце проби по дясното крило и потърси Робер Левандовски в наказателното поле. Полският нападател първоначално не намери топката добре, но вместо да изчистят топката двамата бранители пред него се сблъскаха, а при втория си опит сам срещу Пятов Левандовски не сгреши за 1:1.

Това обаче не бе последната интересна ситуация през първата част. В 44-та минута домакините пропуснаха златен шанс отново да излязат напред в резултата. Тайсон се справи със Сантана отляво по нападението на Шахтьор и стреля към вратата на Вайденфелер. Стражът не се намеси добре и топлата стигна до Алекс Тейшейра малко вдясно от опразнената врата. Полузащитникът обаче не очакваше подобен подарък, засуети се и върналият се Шмелцер блокира неговия удар, с което запази равенството на почивката.

Равенството през първото полувреме създаде предпоставка двата отбора да подходят предпазливо и през втората част. Резултатът задоволяваше повече гостите, тъй като те успяха да отбележат изключително важен гол на чужд терен. Украинците обаче не бързаха да се хвърлят сляпо в атаки, защото второ попадение в тяхната врата можеше да се окаже фатално за амбициите им да продължат напред.

До 68-та минута опасни положения пред двете врати напълно липсваха. Тогава обаче изгря звездата на влезлият като резерва само шест минути по-рано Дъглас Коща. Футболистът на Шахтьор овладя дълго подаване на границата на наказателното поле, възползва се от неразбирателството между Хумелс и Шмелцер и прати топката в мрежата зад Вайденфелер за 2:1.

Пет минути по-късно пред Левандовски се откри страхотна възможност за гол. Грешка в отбраната на Шахтьор позволи на Гьотце да намери полския таран, който бе оставен сам сам пред вратата на домакините, но от няколко метра той прати топката в аут.

До края на срещата напрежението трайно се пренесе пред вратата на Шахтьор и три минути преди края на срещата това даде резултат. Матс Хумелс се извиси над всички при центриране от ъглов удар и заби коженото кълбо във вратата на Пятов - 2:2 и предимство за Борусия преди реванша.

Водещи

Най-четени