Ланс Армстронг официално разкри, че е взимал допинг 18.01 | 08:35

Легендата даде първото си интервю пред Опра Уинфри

От Краси Киров

Легендарният колоездач и звезда от "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг за първи път призна публично, че е използвал забранени вещества, за да подобри резултатите си в състезанията.

Армстронг даде първото си интервю, след като беше лишен от всички спортни титли, пред популярната телевизионна водеща Опра Уинфри. Първата част от интервюто се излъчи тази нощ.

Американският състезател отговори с "да" на въпрос на Уинфри дали е използвал забранени вещества, за да спечели титлите си.

"Не е възможно да спечелиш седем пъти "Тур дьо Франс" без допинг", заяви той.

"Виждам тази ситуация като една голяма лъжа, която повтарях много пъти", добави той.

"Това бяха мои решения. Цялата вина е в мен".

Американецът призна, че е използвал доста забранени средства. Включително тестостерон и кръвопреливане на ЕПО (еритропоетин). Той спечели титлите в най-престижното колоездачно състезание между 1999 и 2005 година. След това Ланс Армстронг се завръща в спорта през 2009 година, като споделя, че не е използвал допинг в този период.

Историята на Ланс Армстронг е много покъртителна защото той беше емблема на колоезденето и световна звезда. Той се бореше с рак на тестисите преди това, но отказа да сподели дали взимал допинг преди да му открият рак.

"Ще прекарам остатъка от живота си в опити да си върна доверието и да се извиня на хората. Битката ми с рака ме превърна в човек, който преследва победата с всички средства. Не аз съм измислил допинга и е прекалено да се твърди, че програмата ни е най-мащабната в историята на спорта. Да, беше умна, но напълно консервативна и не може да се сравнява с източногерманската от 70-те и 80-те години", заяви Армстронг.

Американецът споделя, че винаги ще съжалява за завръщането си в спорта през 2009 година, като целият допинг скандал можеше и да не избухне изобщо.

Ланс Армстронг обяви, че не изпитва лоши чувства към бившия си съотборник Джордж Хинкапи, който свидетелства срещу него.

Именно показанията на Хинкапи разклатиха перфектния имидж на Ланс, защото двамата бяха заедно през всичките седем победи на "Тур дьо Франс"

Друг негов съотборник го беше обвинил, че е карал и другите да вземат допинг, но Армстронг категорично отрече.

Също така Ланс Армстронг разкри и какво е правил за да прикрие допинг пробите от международния колоездачен съюз.

"Избягването на положителна допинг проба е въпрос на организация. Преди 2009 година контролът се осъществяваше само по време на състезанията, нямаше биологичен паспорт, нито извънсъстезателен контрол," каза още Ланс.

Водещи

Най-четени