Лафчис постави под съмнение коректността на победата над Холандия 02.06 | 14:44

Бившият президент на Левски говори за нелегалните залози и уговарянето на мачове

От Божидар Азманов

Бившият президент на Левски Томас Лафчис изрази своите съмнения относно победата на България над Холандия с 2:1 преди седмица и заяви, че мачът му се струва уреден.

Националите губеха с 0:1 на почивката след попадение на Робин ван Перси, но през втората част обърнаха резултата. Първо Ивелин Попов бе точен от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Рафаел ван дер Ваарт в наказателното поле, а в последните секунди на мача Илиян Мицански донесе успехът на българите.

В предаването "Тази събота" по БТВ Лафчис коментира нашумялата тема за "черното тото" в България и отдели внимание най-вече на нередностите в юношеските групи, правейки някои шокиращи разкрития.

"От години се говори, че и в България има такива работи, но при нас няма нищо. Ето, виждате, в Италия - голям скандал, заловени национали. Преди това в Турция и Гърция също имаше арести. Само тук всичко е в нормални граници и норми и няма нищо. Надявам се, че това, което каза премиерът, че ще има арести за "черно тото", ще стане факт.

Мои колеги и треньори ми разказват страховити неща. Даден отбор отива в друг град да гостува, а преди това на три от децата са дадени 5000 лева. Треньорът ги вади от състава, за да не играят симулативно. На полувремето единият отбор води с 4:0, а след това резултатът става 6:4.

В тези юношески състави играят по 4-5 души от мъжкия отбор, за да може да излязат резултатите. Местят се началните часове на юношеските мачове от 17:00 в 11:00 часа, за да може в Китай или някоя друга страна да се залага. Ние убиваме децата по този начин, докато още не са полетели към големия спорт", сподели бившият президент на Левски.

Той смята, че проблемът не само е сериозен, но нелегалните залози дори са толерирани от футболните организации на най-високо ниво.

"Най-лошото е, че и българските, както европейските и световни организации изглежда толерират това нещо. Ръководството на българския футбол и спорт трябва да забрани залозите, иначе нищо няма да се промени. Излишно е да коментираме, след като дори и националният отбор започна да влиза в такива схеми.

Ето, преди няколко дни, победихме Холандия с 2:1. Всички се опитаха да изкарат, как едва ли не сме надиграли съперника. А ние стигнахме половин път до тяхната врата и ги бихме.

Коефициентът за победа на нашите е бил 1/50, а след гола на холандците се е увеличил на 1/100. Тези неща направиха така, че в днешно време всичко трябва да бъде поставяно под въпросителна", смята Лафчис.

Според него обаче, този проблем се е появил в последните няколко години, докато по времето, в което той дейно участваше в българския футбол, уредените мачове са били рядкост.

По мое време като президент на Левски не е имало такива залози, нямаше такава голяма игра, поне в България. Това се появи в средата на новия век, когато в България влязоха големи фирми. Сигурно е имало уредени мачове, но не мога да коментирам. Тогава не е имало такива пари.

Навремето като футболист, за да не стане ЦСКА шампион, стана Локомотив (София), след като ни победиха. Това се случи през 1978 година и отдавна не е тайна. Винаги е имало такива мачове, но след приятелство между дадени отбори или заповед от правителството, но нямаше такива големи пари. В професионалния спорт никога не бих се върнал, за нищо на света", завърши интересните признания

Водещи

Най-четени