Левски завърши наравно с отбора на Велизар Димитров 27.06 | 20:49

"Сините" изпуснаха нелепо победата във втора поредна контрола

От Даниел Любомиров

Левски не можа да постигне престижна победа над украинския Металург (Донецк) за втора поредна контрола изпуска успеха, въпреки че създава повече положения от съперника си.

Единственият гол за "сините" в приятелския мач в Австрия бе дело на Гари Родригес в 64-ата минута, който получи идеален извеждащ пас от Владимир Гаджев и елиминира стража на съперника - 1:0.

В 87-ата минута обаче Металург стигна до равенството с единствения си сериозен шанс след почивката - Грегори Нелсон преодоля Станислав Ангелов и от чиста позиция не остави шансове на вратаря Пламен Илиев - 1:1.

Припомняме, че Левски напомни за старите си слабости и на 25-ти юни, когато завърши също 1:1 с изпадналия от елита на Австрия Матерсбург.

Бившият български национал и ас на ЦСКА Велизар Димитров, както и Жуниор Мораеш, започнаха като титуляри за Металург, а през второто полувреме се включиха и други двама познати играчи на "сини" и "червени" фенове - Зе Соареш и именно Нелсон.

Старши треньорът на "сините" Николай Митов загатна, че започва сериозно да мисли за първия европейски мач на тима срещу Иртиш (Павлодар), тъй като близо 75 минути не промени квартета в защита.

За първи път от началото на контролите в лятната подготовка на "сините" новото попълнение Кевин Брю получава възможност да започне сред титулярите. Иначе на вратата на Левски застана Михаил Иванов, а пред него в защита се наредиха Дъстли Мюлдер, Димитър Везалов, Станислав Ангелов и Нуно Пинто.

В центъра на халфовата линия си партнираха Владимир Гаджев и Стефан Велев, а по крилата действаха Гари Родригес и Кристовао Рамос. Единствен изнесен напред нападател бе Нуно Пинто.

Левски организира по-добрите атаки през първото полувреме и създаде повече работа за противниковия вратар Панкив.

Още в 7-ата минута Кевин Брю стреля много опасно от пряк свободен удар, но стражът на Металург изби топката под гредата. Последваха нови две положения за "сините", като в 14-ата Рамос падна за дузпа, но сигнал не последва, а 15 минути по-късно португалецът отправи хубав изстрел, който отново бе париран от вратаря на Металург.

Даниел можеше да открие резултата в полза на тима от Донецк, но този път Михаил Иванов не намеси авторитетно.

Рамос можеше да се разпише и двадесетина минути преди края на полувремето, когато стреля от точката на дузпата, но Панкив отново беше на мястото си.

В 33-ата минута Даниел остана очи в очи под ъгъл с Иванов, но не отправи качествен удар и топката излезе в аут.

След почивката наставникът на "сините" Николай Митов направи две светкавични промени - той замени Пинто с Базил де Карвальо и Пламен Илиев с Иванов. По-късно на терена се появиха Илиян Йорданов вместо Гари Родригес и новото попълнение Рамон Лопес вместо Гаджев.

Левски продължи да създава по-добрите атаки в мача, колкото и малко положения да създаваше пред вратата на Металург.

В 64-ата минута обаче "сините" изненадаха съперника си със скоростна контраакция, която беше започната с великолепен дълъг и извеждащ пас на Гаджев за Родригес. Холандецът овладя добре топката, направи хубав рейд и с премерен изстрел прати кълбото покрай плонжа на вратаря Бандура - 1:0.

Това обаче не беше единственото попадение в срещата, като след включването на бившите звезди на двата български гранда ЦСКА и Левски - Грегори Нелсон и Зе Соареш - Металург създаде едно сериозно положение пред стража на "сините" Илиев.

Около четвърт час преди края Митов даде шанс на още няколко футболисти да запишат игрови минути - Пламен и Даниел Димови, както и Орлин Старокин.

В 87-ата минута Металург стигна до изравнително попадение, след като Нелсон излезе очи в очи с Пелето и го преодоля елегантно, преди да посече Илиев за крайното 1:1.

Водещи

Най-четени