Левски измъкна победата срещу Локомотив в Пловдив 02.05 | 19:39

"Сините" играха почти цяло второ полувреме с човек по-малко

От Божидар Азманов

Левски успя да вземе ценни три точки при визитата си на Локомотив (Пловдив) и отново поне временно излезе начело на класирането в А група.

 

За разлика от драмата на "Лаута" през миналата пролет, този път двубоят премина в неособено високо темпо и без кой знае какви ситуации за гол и пред двете врати, а "сините" се поздравиха с успеха благодарение на попадение на Кристовао Рамос в 39-та минута.

 

Голът на португалеца стана след индивидуален пробив и бе най-красивото отиграване през цялата среща. Неприятното за Николай Митов и неговите футболисти бе червеният картон, който Дъстли Мюлдер си изкара в самото начало на втората част. Така той подложи пред сериозно изпитание своите съотборници.

 

Все пак те успяха да се справят със задачата да задържат резултата. В това си начинание бяха подпомогнати и от своя съперник, който не успя да затрудни с нищо кой знае колко опасно Пламен Илиев и защитата пред него, въпреки численото предимство почти цяло полувреме.

 

Така Левски излезе начело на А група с актив от 58 точки, една повече от шампиона Лудогорец, който играе своя двубой от 25-ия кръг срещу Черноморец утре. Локомотив (Пловдив) пък остава на седма позиция с 35 точки.

 

Вижте видео от успеха на Левски в Sporta.bg

 

Преди срещата двата тима излязоха на терена с тениски в подкрепа на Иван Серафмов Замярски от град Раковски, който страда от остра левкемия.

 

Двубоят започна с равностойна игра и атаки и към двете врати, но без да се стигне до сериозни опасности. В 7-та минута дойде най-дискусионата ситуация в мача. Йордан Милиев сгреши в половината на Левски, което позволи на Даниел Георгиев да стреля мощно от дистанция. Пламен Илиев отрази шута, но до топката стигна Рангел Абушев. Страничният съдия обаче бе вдигнал флага си, за да маркира засада, макар че при повторенията се видя, че такава няма.

 

 

Постепенно гостите от София започнаха да овладяват инициативата, но играта често бе спирана за нарушения и двубоят не блестеше с кой знае колко стойностен футбол.

 

В 35-та минута Гари Родригес стреля от седем-осем метра по диагонала, но ударът му срещна тялото на играч на Локомотив и топката стана лесна за Йордан Господинов.

 

Така се стигна до 38-та минута, когато Левски излезе напред в резултата. Кристовао Рамос овладя кълбото по дясното крило, направи отлична солова акция, като навърза няколко бранителя в черно-бяло, нахлу в наказателното поле и от малък ъгъл простреля Господинов за 0:1.

 

До края на полувремето "смърфовете" не съумяха да отговорят на удара, а в края на частта Дъстли Мюлдер и Мартин Кавдански се сдърпаха и получиха жълти картони от рефера Радан Мирянов.

 

 

Втората част започна много лошо за "сините", след като Мюлдер влезе изключително грубо в краката на Диего Фераресо и логично получи втори жълт, респективно червен картон, оставяйки тима си почти цяло полувреме с човек по-малко.

 

Наставникът на 26-кратните шампиони Николай Митов реагира бързо и извади централния си нападател Жоао Силва, като на негово място Владимир Гаджев в търсене на по-голяма сигурност.

 

Численото предимство видимо внесе сили и самочувствие в редиците на Локомотив и футболистите на Стефан Генов взеха инициативата в своите ръце. Въпреки по-активната си игра обаче, те така и не успяваха да материализират своето предимство. Напротив в 63-та минута Гаджев изведе по чудесен начин Гари Родригес срещу вратата на Йордан Господинов, но стражът предвидливо напусна пределите на наказателното си поле и пресече "синята" атака.

 

 

С течение на времето Локомотив правеше опити да затегне обрача пред Пламен Илиев, докато футболистите на Николай Митов мислеха повече своята защита, отколкото за това да търсят втори гол, който им даде необходимото спокойствие. "Сините" опитваха да затруднят Господинов най-вече с далечни удари, но добре затваряха пространствата в своята половина и на пловдивчани на моменти се затрудняваха да изнасят топката .

 

В 79-та минута зрителите на стадион "Локомотив" видяха една от малкото по-сериозни опасности пред вратата на Левски. Кирил Котев стреля с глава след центриране от ъглов удар, но Пламен Илиев изби топката в нов корнер, след което не се стигна до нищо опасно.

 

В 85-та минута Христо Златински се строполи пред наказателното поле на Левски след съприкосновение със съперников футболист, но вместо фаул получи жълт картон за симулация.

 

В 88-та минута Станислав Маламов пробва шут от дистанция, но той се оказа неточен, а минута по-късно и Гари Родригес стреля от 10-тина метра опасно, но встрани от вратата.

Водещи