Левски най-сетне победи Лукойл Академик 27.01 | 20:05

"Сините" прекъснаха серията си от 11 поредни загуби срещу шампионите, постигайки победа при визитата си в Правец

От Константин Симидчийски

Отборът на Левски прекъсна серията си от 11 поредни мача без победа срещу шампиона Лукойл Академик, след като днес воденият от Константин Папазов тим постигна успех с 92:77 при гостуването си в Правец в мач от 16-ия кръг на Националната баскетболна лига.

За Лукойл Академик това е първа загуба в мач от редовния сезон на първенството след 56 поредни победи. За последно тимът загуби именно от Левски на 6 февруари 2010 година.

Арън Харпър и Васил Евтимов завършиха с по 19 точки, докато Джарет Хауъл добави още 18 и блесна с 8 асистенции. За шампионите най-резултатен бе Бруно Шундов с 24 точки, а Тодор Стойков добави 18.

Двубоят започна с лек домакински превес на "студентите", които дръпнаха с 9:4 в началните минути. Джъстин Елър обаче демонстрира силна игра и резултатът бе намален на 9:8, а въпреки, че в последствие отново достигна до преднина от 5 точки, Лукойл Академик завърши първата част с пасив от 1 точка за 19:20.

Левски стартира по отличен начин втората част, което и доведе до разлика от 6 пункта за 19:25, за което спомогна тройка на Хауел и точна стрелба на Евтимов. Именно тези двама баскетболисти бяха в основата на добрата игра на Левски, който имаше превес над днешния си домакин. В последните минути преди почивката обаче Лукойл Академик показа зъби, а три последователни тройки на Бруно Шундов казаха своята дума. Полувремето настъпи при резултат 41:37 за домакините, въпреки, че "студентите" изпитваха проблеми в сериозен период от времето на игрището.

След почивката водачеството отново премина в ръцете на Левски, като момчетата на Тити Папазов набързо дръпнаха с 50:43, възползвайки се от нов сериозен срив в играта на домакините. Тодор Стойков отговори с тройка за шампионите, но разигралият се Хауел продължи да тласка "сините" към първи успех от 11 мача над този съперник. В един момент преднината на Левски достигна 14 точки за 62:48, като третата част завърши при резултат 66:55 в полза на гостите.

Лукойл стартира силно последната четвърта част, като "студентите" записаха серия от 5:0, намалявайки изоставането си в резултата. Константин Папазов реагира и взе прекъсване, а след него Левски отново заигра солидно. Тройка на Хол вдъхна нова увереност на столичани, като постепенно "студентите" намалиха пасива си на 4 точки за 72:76. В последните минути Шундов и Стойков вече висяха с по четири лични нарушения, което и допълнително окрили гостите. Хауел и Евтимов продължиха да показват силна игра в най-решителните моменти от двубоя, което и позволи на Левски да постигне комфортен успех с крайното 92:77.

Водещи

Най-четени