Левски победи Спартак и стигна полуфиналите в първенството 03.05 | 21:06

Черно море и Ямбол също се класираха за следващата фаза на плейофите, като варненци поднесоха най-голямата изненада и изхвърлиха Рилски спортист

От Иво Вецев

Баскетболният Левски постигна нова победа над Спартак и се класира за полуфиналите на българското първенство с общ резултат 2:0 в серията.

Тази вечер в Плевен момчетата на Тити Папазов успяха да победят своя домакин с 90:82, въпреки че не започнаха много добре срещата и изоставаха след първата част на двубоя.

Голямата разлика в полза на победителите дойде в третата четвърт, когато "сините" баскетболисти изиграха страхотни 10 минути в атака и отбелязаха 30 точки срещу 22 на Спартак. В последната част интригата се възроди, но Левски успя да удържи натиска на домакините.

Голямо предимство за Левски беше играта на центровете им, които овладяха цели 10 борби повече от своите противници. Освен това Левски отбеляза 46 точки в подкошието срещу 22 на Спартак, което неутрализира по-точната страна на плевенчани от тройката.

Най-резултатен за победителите беше Арън Харпър, който наниза 24 точки, и бе с голяма заслуга за добрата игра в нападение на момчетата на Папазов. Васил Евтимов за пореден път беше господар под двата коша и записа дабъл-дабъл с 10 борби и 11 точки само за 17 минути игра. Павел Иванов пък отбеляза решаващи 5 точки за "сините" в последната четвърт, които отказаха Спартак от обрат.

За отбора от Плевен Илия Станков наниза 21 точки, но той имаше доста слаб ден в стрелбата. Веселин Георгиев добави 20. Тодор Тодоров направи силен мач и се отчете с 12 точки и 9 борби.

Закъсалият отбор на Черно море пък поднесе най-голямата изненада в българския баскетбол през тази година.

След като надигра Рилски Спортист с една точка разлика в първата среща в Самоков, сега варненският тим показа, че никога не трябва да бъде отписван и победи с 14 точки разлика отбора на Росен Барчовски - 89:75. Така с този успех Черно море взе серията с 2:0.

Най-полезен за тима беше зявърналият се от Кипър национал Александър Янев, който записа феноменалните 33 точки, като добави и 8 борби. Джими Хънт също игра силно и вкара 12 точки и подаде 5 завършващи паса. Тихомир Желев отбеляза 11.

За отбора от Самоков единствено Анте Билбрк беше на ниво с 20 точки, а 17 добави Вукосавлечич.

В другия четвъртфинал Ямбол победи Балкан в Ботевград и също записа втора победа, която класира отбора напред.

Момчетата на Иван Чолаков играха много добре в срещата и въпреки опитите на Станислав Маринов и компания за обрат, до такъв не се стигна - 85:88 за гостите от Ямбол.

Най-резултатен за победителите бе Мартин Дурчев с 23 точки, а Офоегбо завърши с дабъл-дабъл с 19 точки и 12 борби. За Балкан Станимир Маринов изигра изключителен мач, отбелязвайки 30 точки, а Емил Бинев наниза 18. Техните усилия обаче останаха невъзнаградени.

Полуфиналните двойки:

Лукойл Академик - Черно море
Левски - Ямбол

Водещи