Левски представи проекта си за изцяло нов стадион 27.12 | 15:16

Новият "Георги Аспарухов" ще бъде изграден на три етапа до 2018 година

От Константин Симидчийски

Изпълнителният директор на Левски Иво Тонев, финансовият директор Константин Баждеков и архитект Иво Пантелеев представиха проекта за изграждане на нов стадион на столичния гранд.

Иво Тонев посочи, че в случая не става дума за реконструкция, а за изграждането на напълно ново съоръжение, като проектът ще бъде осъществен на три етапа.

До месец май 2014 година, когато Левски ще отпразнува и своята стогодишнина, трябва да бъде завършени секторите "А" и "Б". Стойността на този първи етап може да достигне до 20 милиона лева, поясниха от ръководството на "сините". Иво Тонев не се нагърби с отговор на въпроса, колко ще бъде стойността на целия проект в следващите шест години.

До 2015 година трябва да бъде завършен и сектор "В" на ст. "Георги Аспарухов", който ще запази старото си име, обеща Иво Тонев. Цялостният завършек на проекта би трябвало да стане факт до 2018 година.

Изпълнителният директор на Левски Иво Тонев призна, че евентуално партньорство с руския гигант "Газпром" ще бъде от сериозна помощ за изпълнение на проекта, но и подчерта, че столичният клуб ще се справи и без тази дългоочаквана спонсорска сделка с една от най-големите компании в света. "Преговорите с "Газпром" продължават. Това е сериозна компания и няма как да приключим за една седмица. Оставам оптимист", заяви Тонев по отношение на разговорите с руския гигант.

"Бяхме с господин Тодор Батков в Москва и водихме разговори с "Газпром". Срещнахме се с Алексей Милер, говорихме за стадиона. Предстои в следващите два месеца да установим какви ще бъдат нашите взаимоотношения. Не можех да си представя какво представлява "Газпром", докато не го видях в пълния му размер. До края на февруари ще имаме нова среща", допълни той.

Във финалния си вариант ст. "Георги Аспарухов" ще бъде с капацитет за 28 000 души, като съоръжението ще бъде без лекоатлетическа писта, което и ще спомогне за добиването на по-модерен футболен облик.

Изпълнението на проекта ще стартира още в края на месец януари, когато ще бъде взривен сектор "А" на настоящото съоръжение.

"Не можем да говорим за реконструкция, защото практически предстои изграждането на нов стадион. Между 25 и 30 януари ще бъде взривен "А" сектор. Започваме с него, след което през месец юни ще бъде съборен и "Б" сектор. Захващаме се с нещо много сериозно - един изключително мащабен проект и труден за изпълнение като цяло. Искаме да зарадваме всички хора, които обичат Левски с този стадион. Да се гордеят с това, което ще видят", откри пресконференцията Иво Тонев.

Архитект Иво Пантелеев от своя страна допълни, че новият стадион на Левски ще разполага с магазин за фенове, музей, ВИП-паркинг, заведение за бързо хранене и 14 ВИП ложи, както и различни по вид удобства за привържениците на клуба. Съоръжението ще разполага и с изградено наново осветление, тъй като настоящото няма как да бъде запазено.

Иво Пантелеев също така разкри, че в бъдеще се предвижда и построяването на хотел и бизнесцентър в района около стадиона, но това все още е в твърде далечна перспектива. Той обеща и сериозни удобства за журналистите, които ще се радват на комфорт според стандартите на УЕФА и ФИФА.

"Държавата няма да участва по никакъв начин. Единственото участие на държавата в проекта е максимално бързото обработване на документите около строителството, защото това също може да забави значително действията ни. Имаме гаранциите, че ще получим съдействие във всяко едно отношение. За финал на тази тема искам да кажа, че Левски ще се оправя сам в това отношение, както винаги досега се е оправял", каза още Иво Тонев пред журналистите.

Босът на "сините" допълни, че на този етап не се планира тегленето на банкови кредити за осъществяване на мащабния проект, но и допълвайки, че не би имало проблем, ако това се наложи. "Левски няма дългове и се намира в чудесно финансово състояние. Не е страшно, ако трябва да се изтегли кредит", посочи Тонев.

Водещи

Най-четени