Левски сигурен за Европа след разгром, Литекс надигра Локо (Пд) 23.05 | 18:12

Черноморец се справи с 4:2 над Монтана и зае четвъртото място в А група

От Краси Киров

Днес се изиграха седем срещи от последния кръг в родната А група. Почти всички въпросителни около класирането паднаха, като остава най-важната – Кой ще е шампион на България? Това ще стане ясно тази вечер след като в 20:00 часа започва дербито между първия ЦСКА и втория Лудогорец.

След този мач ще станат ясни и последните квоти за участие в европейските клубни турнири. В днешните срещи Левски записа разгромен успех със със 7:0 над Светкавица. Тази победа гарантира на "сините" третото място в класирането и участие в Европа.

Отборът на Черноморец се справи като гост с 4:2 над Монтана и заема четвъртото място в А група, но ще се надява ЦСКА да стане шампион. Ако тима на Лудогорец стане шампион тогава четвъртото място в класирането няма да дава право на участие в Европа, защото финалиста в турнира за Купата на България – Локо Пд – ще играе в европейските клубни турнири.

В мач без значение Литекс срази със 6:2 тима на Локомотив (Пд). Шампионите имаха шанс да изместят Черноморец от 4-то място, но се надяваха бургазлии да се издънят. Така отборите на Черноморец и Локо Пд ще имат своите различни предпочитания за това кой да стане шампион на България довечера.

Иначе на стадион "Георги Аспарухов" "сините" постигнаха задължителен за тях успех със 7:0. Хеттрик за "сините" наниза Иван Цветков, докато по един гол добавиха Владимир Гаджев, Тони Калво, Кристовао Рамос и Сюлейман Диамутен. Двубоят на ст. "Георги Аспарухов" вероятно бе последен за голяма част от играчите в сини фланелки, като довиждане със сектор "Б", носейки и капитанската лента, си взе юношата на клуба Божидар Митрев.

Дълго време столичният гранд бе заплашен от угрозата да пропусне участие в Европа за първи път от много години насам, но щастливият за "сините" развой в 29-ия кръг позволи на Левски да се спаси от болезнено унижение.

Така воденият от Ясен Петров тим завършва не особено успешната си кампания за сезон 2011/12 на трето място в крайното класиране, оставайки зад борещите се за титлата ЦСКА и Лудогорец. Активът на Левски за сезон 2011/12 във Виктория футболно първенство се изразява в 62 спечелени точки, 20 победи, 2 равенства и цели 8 поражения. Вкараните голове са 61, а допуснатите - 28.

Литекс свърши своята работа и постигна разгромна победа във вълнуващия сблъсък с Локомотив Пловдив с 6:2, което обаче не помогна на "оранжевите" в борбата за разпределянето на европейските квоти.

Христо Стоичков не успя да класира отбора си в Лига Европа, но този път възпитаниците му не го подведоха и изиграха отличен мач срещу пряк конкурент в челните позиции на класирането - Галин Иванов откри резултата за "оранжевите" в 15-ата минута, но Христо Златински изравни в 27-ата.

Сандриньо върна преднината на домакините само 120 секунди по-късно, но Даксон с изстрел от около 30 метра направи 2:2 6 минути преди края на полувремето. Интригата обаче бе елиминирана само 10 минути след почивката, защото Светослав Тодоров вкара два гола с глава между 53-ата и 55-ата минута, за да стане резултатът 4:2.

Галин Иванов направи резултата още по-атрактивен - 5:2 с прекрасен рейд и удар от аутлинията, който матира вратаря Иван Караджов. Крайното 6:2 фиксира Петър Занев с премерен изстрел от десетина метра в 85-ата минута.

Бургаският Черноморец постигна победа с 2:4 като гост на Монтана в последния 30-и кръг на Виктория ФП.

По този начин "акулите"си гарантираха 4-ото място в класирането, което може да им осигури участие в квалификационните кръгове на Лига Европа. За да имат възможност да играят в Европа обаче, всички в Бургас трябва да стискат палци на ЦСКА довечера да не загуби от Лудогорец.

Черноморец изпраща един от най-успешните си сезони, в който победи Левски, Лудогорец и ЦСКА, но само грешките срещу по-слаби противници лишиха "акулите" от място в тройката и дори възможност да се борят за титлата. Те завършват четвърти с 60 точки, на две зад Левски.

Водещи

Най-четени