Левски спечели първия рунд, съдия удиви с невиждано решение 13.03 | 19:52

"Сините" спечелиха с 1:0, а гол на Литекс бе отменен два пъти в добавеното време

От iNews.bg

Отборът на Левски взе ценен аванс срещу Литекс в първи ¼-финален сблъсък за Купата на България, печелейки с 1:0 домакинството си пред празните трибуни на ст. "Георги Аспарухов".

Единственият гол в мача бе отбелязан от новото попълнение Гари Родригес, който реализира хубав гол през първата част на двубоя. Дербито се изигра без наличието на публика, тъй като Левски бе наказан за изстъпленията на феновете си по време на гостуването на Ботев (Пд).

През втората част Литекс имаше шансове да изравни, но Пламен Илиев с прекрасни намеси спаси вратата на Левски от попадение. В добавеното време пък се стигна до ситуация, която със сигурност ще бъде дискутирана много в следващите дни. Гостите успяха да изравнят резултата след разбъркване в наказателното поле на "сините", но попадението на Николай Бодуров бе отменено. Секунди по-късно реферът Ахмед Ахмед посочи центъра и призна попадението, а за ужас на Христо Стоичков, малко след това го отмени за втори път. Това предизвика и гнева на Стоичков, който влезе в разгорещен спор с рефера.

Така "сините" постигнаха удобен турнирен резултат преди реванша в Ловеч, който ще се проведе на 3 април. За Левски това бе и първи мач на ст. "Георги Аспарухов", откакто бе срутен сектор "А" на съоръжението. Обектът бе обезопасен със специални предпазни мрежи.

Наставникът на Левски Илиан Илиев заложи на Базил де Карвальо като острие в предни позиции, докато Илиян Йорданов и Гари Родригес действаха по двата фланга. Владимир Гаджев, Рене Михелич и Стефан Велев стартираха в средата на терена, а Роман Прохазка, Димитър Везалов, Даниел Димов и Нуно Пинто оперираха в отбрана пред Пламен Илиев.

"Сините" не можеха да разчитат на наказаните Станислав Ангелов и Дъстли Мюлдер, както и на контузения Кристовао Рамос.

Бившият нападател на Левски Исмаил Иса оглави атаката на Литекс, като той бе подпомаган активно от Армандо Ваюши, Ванжер и футболист №1 на България Георги Миланов. Младите Симеон Славчев и Александър Цветков също попаднаха сред титулярите на Христо Стоичков. С капитанската лента излезе националът Николай Бодуров, който си партнираше в отбрана с друг от избраниците на Любослав Пенев - Илия Миланов.

Домакините стартираха срещата по-активно, докато футболистите в оранжеви екипи показаха, че ще разчитат главно на контраатаката. В 6' Владимир Гаджев опита изстрел от дистанция, но ударът на национала излезе в аут. "Сините" владееха топката по-често, докато футболистите на Христо Стоичков се опитваха да пресират своя съперник. В 17' Литекс за първи път застраши вратата на Левски, но ударът с глава на Иса се оказа неточен.

Двата тима продължиха със здрава физическа битка помежду си, като добрите отигравания и шансове за гол липсваха. В 22' обаче резултатът на "Георги Аспарухов" бе открит, като първото си попадение за "сините" отбеляза холандското крило Гари Родригес. Техничарят си нагласи топката на десния крак и с премерен изстрел по земя матира Илко Пиргов за 1:0.

В 27' гостите отговориха с опасна контраатака, която можеше да завърши с изравнителен гол. Армандо Ваюши се откъсна очи в очи с Пламен Илиев, но албанският футболист си поведе лошо топката, което и спаси "сините" от попадение. Минута по-късно на стрелкова позиция се озова и Исмаил Иса, но таранът стреля твърде неточно с десния крак.

Малко след това събитията се пренесоха пред вратата на ловчанлии, където отбраната на Литекс бе сварена неподготвена. Отново Гари Родригес центрира много опасно, но Илиян Йорданов не успя да засече топката от чиста позиция. Две минути по-късно Ванжер бе изпуснат от защитата на Левски, но бразилецът не успя да нанесе удар.

На почивката Христо Стоичков извърши една промяна в своя стартов състав, а Момчил Цветанов замени неубедителния бразилец Ванжер. Гостите видимо стартираха по-активизирани, като Литекс започна да показва повече агресия в играта си.

В 55' първа промяна извърши и Илиан Илиев, а Христо Йовов замени дебютанта Рене Михелич. Две минути по-късно Владимир Гаджев напомни за присъствието си на терена, тествайки Пиргов със силен изстрел от средна дистанция.

Футболистите на двата тима отново влязоха в руслото на физическите единоборства, предлагайки малко майсторски моменти. В 66' домакините осъществиха опасна атака по посока Илко Пиргов, стартирана за пореден път от Гари Родригес. Акцията на Левски завърши с удар по земята на Гаджев, който бе уловен сигурно от стража на гостите.

В 70' Литекс сътвори най-добрата си възможност за първи гол в мача, но Пламен Илиев показа голяма класа. Исмаил Иса засече с глава центриране в наказателното поле на Левски, но младият страж на домакините майсторски парира с една ръка. В 79' отново Пламен Илиев спаси "сините" от попадение, отразявайки бомбен удар на Симеон Славчев.

Десет минути преди края Илиан Илиев вкара в игра и най-скъпото си попълнение Жоао Силва, който трябваше да освежи атаката на Левски. До края на срещата гостите така и не намериха път към вратата на "сините", утежнявайки значително задачата си за реванша.

Мачът не мина и без крайно дискусионен момент в края на двубоя, когато реферът Ахмед Ахмед първо отмени, после призна, а след това отново отмени попадение на Николай Бодуров в добавеното време. Това на практика вбеси Христо Стоичков, който изрази бурно несъгласието си с решението на Ахмед.

Водещи

Най-четени