Левски чества своята 99-годишнина 24.05 | 11:39

Софийският гранд е рекордьор по спечелени трофеи в българския футбол

От Константин Симидчийски

ПФК Левски чества днес 99-та си годишнина от основаването на клуба. Богата, противоречива, странна и същевременно велика е историята на Левски. История, събрала в едно болката и радостта на поколения българи.

Левски е един от най-старите отбори в България и със сигурност най-популярният. Галено е наричан "сините" или "лавината". Той е единственият клуб, останал неизменна част от елита на футбола в страната от създаването му. Левски е номер едно в родината си по общ брой спечелени трофеи - 26 титли, 26 купи, 3 суперкупи. "Сините" държат и още куп индивидуални рекорди.

Идеята за създаването на Левски датира от 1911 година, когато група ученици от София се събират да играят футбол за удоволствие. Името на клуба е взето от една от най-големите личности в историята на България - Васил Иванов Кунчев - Васил Левски, символ на борбата за независимост от османско робство

Плановете за регистрация на клуба обаче се провалят заради започналата по това време Балканска война, а след това и Междусъюзническата. Все пак на 24 май 1914 г. мечтата е осъществена. Затова и тази дата се смята и до днес за рождена на ПФК Левски, въпреки че на едно от най-старите му знамена стои другата година - 1911.

Учредителното събрание се състои в местността Могилката в градинката на днешната 22-ра гимназия в центъра на столицата София. Там днес има паметник, който напомня за бележитото събитие.

Водещи