Левски ще има нов 28-хиляден стадион през 2017 26.10 | 18:31

"Сините" ще могат да го използват частично готов за стогодишния юбилей

От Даниел Любомиров

Архитект Иво Пантелеев заяви, че новият стадион на Левски ще бъде изграден на три етапа и ще бъде финансиран изцяло от футболния клуб. Съоръжението трябва да бъде готово през 2017-та, година, а първият етап от него – през 2014-та, когато ще се чества стогодишнината от създаването на "сините".

Новият стадион ще може да бъде ползван от отбора една година след започването на строежа, а в периода на изграждане Левски най-вероятно ще играе домакинствата си на Националния стадион "Васил Левски". Вариант, разбира се, е и "Овча купел".

"Предстои реализиране на 3-етапна програма за реконструкция и модернизиране на стадиона. Първият етап трябва да приключи за една голяма дата – юбилеят на Левски – през май 2014", заяви арх. Пантелеев.

"Надяваме се преди Коледа да демонстрираме проекта. Вторият етап ще бъде някъде към 2015-та, а за третия няма яснота, но се говори за 2017-та, с което целият комплекс ще бъде завършен.

Стадионът ще бъде изцяло обновен, а Сектор А ще бъде демонтиран. Няма да има нищо от това, което виждаме в момента. Капацитетът на стадиона ще бъде 28 000. Игрището е ново и ще бъде запазена, няма да има никакви увреждания на терена.

13 месеца от началото а строежа няма да може да се използва стадионът. През следващата година започваме, когато има подходящи климатични условия. Вече 6 месеца работим по проектните работи, сега ще започнем да фокусираме усилията си за развиване на техническия проект.

Задачата за третия етап ще бъде да покрием изцяло трибуните, като козирките ще бъдат частично прозрачни, за да позволява излъчване на слънчеви лъчи към терена. В момента се правят проучвателни работи, хидро-геоложки проучвания, детайлно заснемане на съществуващото положение, които сигурно сте видели.

Стадионът при всички положения ще бъде затворен, няма да е като този на Кьолн, където трибуните са разделени – в ъглите на Герена също ще има трибуни.

Връщане назад няма, проектът ще се случи, така се надявам. Преодоляхме критична точка и отиваме към реализация, която обхваща много фактори – финансови и логистични", завърши Пантелеев.

Водещи

Най-четени