Легендарни дуели в знаменития Велик северен пробег 15.09 | 14:48

Мо Фара отстъпи пред Кенесиса Бекеле, Тирунеш Дибаба отново не можа да надвие Мезерет Дефар

От Даниел Любомиров

Етиопецът Кенесиса Бекеле се разправи с конкуренцията на двукратния световен и олимпийски шампион Мо Фара (Великобритания) за вълнуваща победа в 33-тото издание на атрактивното състезание Великия северен пробег (Great North Run).

Тазгодишната надпревара беше очаквана с огромен интерес заради титаничния сблъсък между Бекеле, Мо Фара и легендата Хайле Герселасие, който завърши на трета позиция, но далеч зад елитния дуел за победата.

Дистанцията от 13.1 мили (21.08 км) от Нюкасъл до Саут Шийлдс е благотворителна и хиляди зрители се стекоха на мястото на събитието, за да подкрепят любимците си. Преди мъжкото събитие, което беше гвоздеят в програмата, се впуснаха състезателите в специални колички и жените.

Световната шапионка от Москва на 400 метра Кристин Охуругу бе сред атрактивните участници в женското бягане, а иначе общият брой на бягащите бе над 55 000, независимо от дъждовното и ветровито време.

През 1981-ва е проведено първото подобно състезание с 12 000 участници, докато днес желаещите да се състезават са повече от 100 хиляди.

5-та победа в надпреварата за хора в специални колички спечели изявеният фаворит Дейвид Уиър, който е златен медалист от Параолимпийските игри в Лондон през 2012-та.

Женското състезание беше също изключително любопитно заради участието на бившата поп звезда от групата Спайс Гърлс - Мелани Си - както и елитното присъствие на ожесточените съпернички от Етиопия в дългите бягания Мезерет Дефар и Тирунеш Дибаба.

Победителка обаче стана кенийката Приска Джепту, която за малко не подобри рекорда на събитието. Тя е победителка от тазгодишното издание на Лондонския маратон, а на Олимпиадата през 2012-та спечели сребърен медал.

Тя спря хронометрите само 5 секунди над върховото постижение в исторически план - 1:05.40 часа, поставено преди 10 години от британската легенда Пола Радклиф.

Мезерет Дефар, шампионка от миналата година, подобри националния рекорд на Етиопия с време 66.09 минути, като успя за пореден път през 2013-та да финишира преди основната си конкурентка Тирунеш Дибаба.

Мо Фара опита да отнеме победата на Бекеле в последните 400 метра на дистанцията, но този път фамозният му финален спринт не достигна за крайната победа. 1 км преди финала пък Бекеле се откъсна значително от знаменитото трио и удържа набезите на Фара за звучен успех.

Водещи

Най-четени