Легендата Стивън Хендри каза "сбогом" на снукъра 02.05 | 20:44

Хендри е седемкратен световен шампион, като това му постижение все още не е подобрено от никого. Шотландецът има общо 36 титли от ранкинг турнири и още 38 в други състезания

От Иво Вецев

Неочаквана вест дойде от Световното първенство по снукър в Шефилд и натъжи всички фенове на джентълменския спорт.

Носителят на седем световни титли и считан за най-великия играч край зелената маса Стивън Хендри се сбогува с играта, на която е отделил огромна част от своя живот.

Това се случи веднага след загубата от Стивън Магуайър с 13:2 в четвъртфиналната среща между двамата снощи в "Крусибъл".

"Официално се отказвам от турнирите по снукър. Взех това решение преди три месеца, като съм казал едва на двама-трима души", заяви след двубоя великият шампион.

"Беше доста лесно решение. Имах няколко причини. Програмата е доста гъста, не играя снукъра, който желая, не се наслаждавам на тренировките".

"Това е точният момент за мен. Ако бях спечелил титлата, щеше да е един перфектен завършек. Радостен съм, че направих максимумът тук. Затова се зарадвах повече от обикновено. Бях доволен, че съм го постигнал при последното си участие в Шефилд", добави още 43-годишният феномен.

"Никога не съм бил от най-емоционалните хора, дори когато печеля. Тъжно ми е, че няма да играя повече тук. Обожавам това място, но някак си съм облекчен, че приключвам. През последните 10 години не играя така, както ми се иска. Постоянно отпадам в първи или втори кръг от хора, които знам, че все още не са достигнали моето ниво. След време това ти идва в повече".

"Поел съм няколко ангажимента в Китай, които трябва да изпълня, а натоварената програма в снукъра няма да ми позволи да съм близо до близките си", коментира накратко плановете си за бъдещето Хендри.

"Най-хубавите ми спомени тук? Те са толкова много: първото му участие, първата ми победа, седмата титла, всички максимуми. Мога да напиша цяла книга за спомените си от Крусибъл".

Стивън Хендри е абсолютен рекордьор на Световните първенства, след като има спечелени цели седем световни титли - постижение, което трудно може да бъде подобрено в скоро време. Освен това той има 11 максимум брейка в Шефилд, като той дели това постижение заедно с друг феномен на снукъра - Рони О'Съливан. Той има направени 775 серии от 100 или повече точки, което също е рекорд. На всичкото отгоре в периода 1990-1998 години е №1 в ранглистата, а общият сбор от години, през които е бил лидер, е равен на 9.

Легендата на джентълменския спорт има 36 титли от ранкинг турнири и още 38 в други състезания. Той доминира тотално през 90-те години, а само от наградни фондове има спечелени над 8,5 милиона паунда.

Водещи

Най-четени